Foto: MORH Obilježena 24. godišnjica pogiblje generala Andrije Matijaša - Pauka

Obilježena 24. godišnjica pogiblje generala Andrije Matijaša - Pauka

Andrija Matijaš Pauk bio je istinski uzor i vođa, simbol hrabrosti - istaknuo je ministar Krstičević

U Općini Marina danas je obilježena 24. obljetnica pogibije generala Andrije Matijaša - Pauka. Uz članove obitelji, prijatelje i brojne veterane 4. gardijske brigade koji su došli odati počast svome suborcu, obljetnici su prisustvovali i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov te ostali visoki uzvanici.

Na groblju u Pozorcu članovi obitelji i izaslanstva položili su vijence na grobu Andrije Matijaša – Pauka, a u crkvi 'Svetog Jakova' u Marini misu zadušnicu predvodio je župnik don Josip Mudronja.

- Bila mi je čast rame uz rame služiti našoj Hrvatskoj s generalom Andrijom Matijašom – Paukom - rekao je ministar Krstičević istaknuvši kako je Andrija Matijaš - Pauk bio istinski uzor i vođa, simbol hrabrosti, a njemu u čast Četvrta gardijska brigada nosi ime Pauci.

Ministar je naglasio kako mu je izuzetno drago što Časnička škola Hrvatskog vojnog učilišta nosi ime Andrije Matijaša Pauka.

- Sjećanjem na naše heroje zajedno nastavljamo promicati vrijednosti Domovinskog rata na temelju kojih je izgrađena pobjednička Hrvatska vojska i Republika Hrvatska i uspomene na heroje kao što je bio Matijaš, koji su nas trajno zadužili svojim djelima i borbom za Hrvatsku - poručio je ministar Krstičević.

Također, podsjetio je na riječi generala Matijaša - Pauka: 'Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja', koje su trajno upisane u hrvatsku povijest.

General Šundov prisjetio se ratnog puta generala kazavši kako upravo junaci poput njega trebaju biti uzor mladim naraštajima koji dolaze.

- Braneći i baštineći svoju prošlost i njene istinske vrijednosti zajedničkim snagama stvaramo preduvjete za sigurnu budućnost Hrvatske i njezinih građana - rekao je Šundov.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban poručio je kako smo zauvijek dužni živjeti vrijednosti koje su promicali heroji Domovinskog rata.

Pokojnom generalu u ime lokalne zajednice počast je odao i načelnik općine Marina Ante Mamut. General - bojnik Andrija Matijaš - Pauk bio je pripadnik 4. gardijske brigade od 1992. godine, do svoje pogibije 9. listopada 1995. tijekom akcije 'Južni potez', u sukobu sa srpskim snagama na ulazu u Mrkonjić-Grad u BiH.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(52479, "");
Pregledaj komentare
29