Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Obljetnica HRM-a u Dubrovniku: Remontom dvije raketne topovnjače u 2020. godini osigurat će se nazočnost strateškog naoružanja na Jadranu

Obljetnica HRM-a u Dubrovniku: Remontom dvije raketne topovnjače u 2020. godini osigurat će se nazočnost strateškog naoružanja na Jadranu

Krstičević je rekao kako je ponosan na pripadnike HRM-a koji danas slave svoj dan

U Dubrovniku je održana središnja svečanost povodom obilježavanja 28. obljetnice Hrvatske ratne mornarice i povratka 2. hrvatskog kontingenta iz NATO-ove operacije potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju. Od ranih jutarnjih sati Stradunom je odjekivala budnica Orkestra HRM-a najavljujući svečano postrojavanje pripadnika HRM-a u staroj gradskoj jezgri, a potom je svečanost nastavljena u kazalištu Marina Držića.

Pripadnicima HRM-a čestitke na njihovoj obljetnici uputio je u ime predsjednika Vlade ministar obrane Damir Krstičević pozdravivši i sve hrvatske branitelje koji su dali svoj doprinos u obrani grada Dubrovnika. Ministar je podsjetio na veliki doprinos HRM-a u Domovinskom ratu i posebice ulogu koju je imalo mornaričko desantno pješaštvo, koje je od prošle godine ponovo ustrojeno u Pločama, čime je Hrvatska vojska vraćena na jug Hrvatske. Istaknuo je uvjerenje da će prisutnost Hrvatske vojske na jugu uvelike doprinijeti daljnjem razvoju gospodarstva i sigurnosti te dodao kako se ulažu značajni napori da bi Hrvatska ratna mornarica bila u korak sa suvremenim sigurnosnim trendovima, a što podrazumijeva i njezinu modernizaciju.

- Remontom i nabavkom motora za dvije raketne topovnjače u 2020. godini osigurat će se nazočnost strateškog naoružanja na Jadranskom moru. U pripremi je i sporazum za nabavu drugog obalnog ophodnog broda, a s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture potpisan je Sporazum o priznavanju plovidbene službe ostvarene na ratnim brodovima HRM-a i brodovima Obalne straže RH čime se mornarima priznaju prava kao u civilnoj službi. Posebno bi istaknuo važnost pokretanja studija Vojno pomorstvo, na kojem se od prošle godine školuju budući časnici Hrvatske ratne mornarice - kazao je Krstičević.

Rekao je kako je HRM temeljni čimbenik hrvatske sigurnosti na Jadranu, ali i čuvar hrvatskih interesa diljem Sredozemlja.

- Ova Vlada je prepoznala strateški značaj razvoja Hrvatske ratne mornarice za Republiku Hrvatsku te ulaže znatne napore kako bi njezinim pripadnicima podigla kvalitetu života i rada i osigurala sve potrebne uvjete za uspješnu provedbu zahtjevnih zadaća. Hrvatska vojska posebno je povezana s narodom, a hrvatski narod to prepoznaje i cijeni! - dodao je Krstičević.


Mornarima je čestitke uputio i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov ovom prigodom s posebnim pijetetom prisjećajući se svih poginulih, preminulih i nestalih branitelja. Zahvalio je i svim zapovjednicima Hrvatske ratne mornarice koji su svojim radom, entuzijazmom i domoljubljem doprinijeli razvoju HRM-a. Podsjetio je na povijesne trenutke stvaranja HRM-a i prvi brod koji je ušao u njezin sastav, desantno-jurišni čamac 103. otet Jugoslavenskoj ratnoj mornarici u noći između 14. i 15. rujna 1991., istaknuo važnost koju je tijekom blokade i deblokade Grada imao 'Odred naoružanih brodova Dubrovnik', ali i značaj i ulogu HRM-a i Odreda mornaričkog pješaštva tijekom Domovinskog rata i oslobodilačkih operacija.

- Upravo ste vi oni koji nastavljaju slavnu tradiciju svojih predaka. Proteklih ste godina ulagali u svoje znanje, ali i u znanje mladih naraštaja, usvajali ste nova znanja i vještine i uspješno se prilagođavali novim zadaćama. Uspješno sudjelujete u međunarodnim operacijama i misijama potpore miru i u međunarodnim vježbama s pripadnicima oružanih snaga naših saveznika i partnera te s ponosom pronosite ime Hrvatske vojske i osiguravate vidljivost hrvatske zastave - rekao je Šundov.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli u svom je obraćanju podsjetio na vrijeme ustrojavanja mornarice tijekom Domovinskog rata istaknuvši posebno u to vrijeme presudnu ulogu Odreda naoružanih brodova i hrabre dubrovačke branitelje. Kazao je kako je Hrvatska pomorski orijentirana zemlja, a HRM nositelj njezine pomorske sigurnosti i obrane. Istaknuo je i kako razvoj i modernizacija Hrvatske ratne mornarice ide u pravcu koji ona zaslužuje, rastu njezine sposobnosti i poboljšavaju se uvjeti života i rada mornara. Naglasio je i ono najvrjednije što HRM ima a to su kvalitetni profesionalni odgovorni ljudi bez kojih ni jedno postignuće ne bi bilo izvedivo, kazao je kontraadmiral Raffanelli dodajući na kraju kako će predstojeći izazovi tražiti njihovu još veću predanost.

Najzaslužnijima su uručene pohvale i nagrade te Odluke o promaknuću, a novoprimljenim pripadnicima Satnije mornaričko-desantnog pješaštva dodijeljene su beretke.

Nakon svečanosti tristotinjak djeca iz dubrovačkih osnovnih škola obišla su brodove na vezu u gruškoj luci, gdje su ih mogli tijekom današnjeg dana obići i razgledati svi zainteresirani građani.


Vaša reakcija na temu