Foto: Pixabay.com OČAJ UGOSTITELJA 'Naši kolege koji nemaju terasu šest mjeseci uopće ne rade, radnici bježe'

OČAJ UGOSTITELJA 'Naši kolege koji nemaju terasu šest mjeseci uopće ne rade, radnici bježe'

Ugostitelj Bizan komentirao je mjere i stanje u kafićima

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku o produljenju radnog vremena za ugostiteljske objekte do ponoći, no ipak, u zatvorene dijelove kafića još uvijek se ne smije.

Cijelu situaciju i stanje u kafićima komentirao je ugostitelj Dažen Biljan za N1 televiziju. Traži izjednačavanje kriterija.

- Jednostavno ne možemo shvatiti o čemu se tu radi. Sve vrijeme apeliramo i tražimo od Stožera da izjednače caffe barove s restoranima u našoj zemlji. Nažalost, oni i dalje ostaju zatvoreni u zatvorenim prostorima - rekao je.

Kaže kako, obrazloženje da se u zatvorenim prostorima ne bi mogle efikasno provoditi mjere, ne mogu prihvatiti kao razumno.

- Grad Zagreb je pun evenata, svi su ljudi vani, zar su caffe barovi Zagreba i Hrvatske stvarno zadnja linija obrane protiv covida. Kafići, decidirano tvrdim, u velikoj većini mjere poštuju maksimalno, dajte nas otvorite, ugostiteljski objekti Hrvatske su sigurna mjesta za građane - navodi Biljan.

Kaže kako i za fan zone na otvorenom, za vrijeme nogometnog Eura, treba donijeti jasne mjere i apelirati na ljude da ih poštuju.

- S druge strane, neka inspekcija radi svoj posao, mi smo legalisti, mi se zalažemo za poštovanje zakona. Kafići su više od 55% ugostiteljskog sektora. Naši kolege, jako veliki broj njih, šest mjeseci uopće ne rade. To su kolege koji nemaju terasu, oni su na izmaku snaga, propadamo iz dana u dan sve više. Pod hitno pomognite sekciji caffe barova - apelira Biljan.

Rekao je i kako je previsok postotak pada prometa koji ugostitelji moraju imati kako bi mogli ući u mjere pomoći. Naime, tek ako im je promet pao za 60% mogu zatražiti pomoć od države.

- Pozdravili smo smo mjere za očuvanje radnih mjesta naših djelatnika, to je 4000 kuna, ali tek kada smo kompletno zatvoreni. Nama je sada pad 45% i nama radnici dobivaju 2000 kuna. Ja imam manji promet nego 2019. Pad je sada ispod 50% i više nemamo prava na fiksne troškove - istaknuo je. 

Rekao je i kako su ministru Mariću u četvrtak uputili vrlo jasan prijedlog, a to je smanjenje stope PDV-a.

- Previše smo porezno opterećeni, caffe barovi naše zemlje imaju najveće porezno opterećenje u Europi, to nijedna djelatnost u Hrvatskoj i Europi nema. Izjednačite nas s restoranima, cijelo vrijeme nas dijelite. Spustite PDV kao za restorane na 13% - izjavio je.

Moli da im se omogući da zadrže radnike s većim plaćama.

Dajte da zadržimo radnike s većim plaćama. U sektoru turizma fali više od 30.000 djelatnika. Kolege iz caffe barova prelaze u restorane koji rade u kompletnim prostorima. S druge strane mijenjaju kompletno djelatnost, ne znaju što će biti s ugostiteljima, spustite stopu PDV-a da pokušamo zadržati radnike jer bježe glavom bez obzira. Pomognite caffe barovima Republike Hrvatske, ne možemo više živjeti pod ovim okolnostima, dajte brzu i interventnu reakciju. To je prijeko potrebno da bi sektor caffe barova u Hrvatskoj preživio - zaključio je.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(100498, "");
Pregledaj komentare