Okrugli stol 'Primjena znaka pristupačnosti u RH' održan u Saboru:  'Hvala Split parkingu što je nakon toliko godina uspio pokrenuti rješavanje ovog problema'

Okrugli stol 'Primjena znaka pristupačnosti u RH' održan u Saboru: 'Hvala Split parkingu što je nakon toliko godina uspio pokrenuti rješavanje ovog problema'

Sudionici okruglog stola jednoglasno su podržali i pohvalili inicijativu Split parkinga

U organizaciji Hrvatskog sabora i tvrtke Split parking, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, u četvrtak je održan okrugli stol 'Primjena znaka pristupačnosti u Republici Hrvatskoj'. Nastavak je to kampanje tvrtke Split parking 'Želiš li se mijenjati za mjesto?' kojom se želi doprinijeti poboljšanju života osoba s invaliditetom, osvijestiti građane da ne parkiraju na mjesta koja im nisu namijenjena te ubrzati rješavanje drugog velikog problema, a to je zloporaba znaka pristupačnosti na razini cijele Hrvatske.

Dvosatnom razgovoru prisustvovali su saborski zastupnici, predstavnici ministarstava, stručne javnosti te predstavnici Inicijative za pristupačni Split i Split parkinga koji su inicijatori okruglog stola, a uz vođenje saborske zastupnice Ljubice Lukačić koja je i sama OSI te se angažirala oko ove problematike. 


- Ovo je inicijativa plemenitih namjera koja je bezrezervno dobila potporu kolegice Ljubice Lukačić, mene kao predsjednika Sabora, a siguran sam da je podržavaju svi zastupnici. Društvo pokazuje svoju civiliziranost odnosom prema svakom svom članom, posebno prema onima koji su slabi. Ovu inicijativu gledam u tom duhu. Hvala Split parkingu od kojega je ovo krenulo. Nadam se da će rješenja s ovog okruglog stola donijeti promjene. Očekujemo od nadležnih ministarstava da dođu s kvalitetnim prijedlogom, a mi ćemo ga što je prije moguće uputiti u saborsku raspravu i ovaj projekt dignuti s lokalne na nacionalnu razinu - rekao je predsjednik Sabora Jandroković.Projekt je već u jednom dijelu i krenuo na nacionalnu razinu jer je inicijalnu kampanju Split parkinga već preuzeo niz gradova diljem Hrvatske. 

- Hvala gospodinu Jandrokoviću što je prihvatio pokroviteljstvo nad ovim okruglim stolom i namjeru da unaprijedimo život osoba s invaliditetom. Kao komunalna tvrtka uočili smo velike probleme u nadzoru automobila i znaka pristupačnosti. U rujnu smo započeli kampanju 'Želiš li se mijenjati za mjesto?' koju je prihvatilo još osam gradova i taj broj raste. Rezultati su odlični, stvorio se val nacionalne empatije i danas smo tu u nadi da ćemo uskoro riješiti i problem zloporabe znaka pristupačnosti. Ovo je nacionalno pitanje, ne samo splitsko - rekao je direktor Split parkinga Marko Bartulić.

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Inicijative za pristupačni Split, koja okuplja 19 udruga iz cijele Hrvatske, a koji su predstavili četiri koraka ka rješenju ovog problema. Traže prebacivanje nadležnosti nad Pravilnikom o znaku pristupačnosti s Ministarstva zdravstva na Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, da se izmjenom zakona ovlasti i prometne redare za vršenje provjere znaka pristupačnosti, hitnu detaljnu izmjenu Pravilnika o ZP koja podrazumijeva i sigurnosnu zaštitu te osiguravanje registra osoba s invaliditetom s pravom znaka pristupačnosti na nivou Hrvatske kao i upisnik o izdanim znakovima pristupačnosti u elektroničkom obliku putem centralnog registra koji bi olakšao sustav kontrole korištenja izdanih znakova i omogućio uvid na terenu u podatke korisnika znaka preko 2D koda koji je također neophodno integrirati.

Iz MUP-a i MMPI, u ime kojeg je govorila Jasna Divić, potvrdili su kako su upoznati s problematikom koja traje već godinama te kako će sudjelovati u svim inicijativama koje će pomoći statusu osoba s invaliditetom u prometu. U vrlo aktivnoj raspravi u kojoj je se angažiralo više od 20 prisutnih iznesen je niz konstruktivnih prijedloga, a posebno se govorilo o redefiniranju kriterija stupnja i oblika invaliditeta prema kojem bi se znak pristupačnosti u budućnosti trebao izdavati, s obzirom da aktualni pravilnik ostavlja prostor zloporabi. 

- Šest godina ukazujemo na ove probleme, upozoravamo da se nešto treba učiniti da bi se spriječile zlouporabe primjene ovog prava i sad vidim da se naše preporuke konačno uvažavaju. Kampanje kao što je ova nam trebaju i bez njih nema promjene svijesti - rekla je Anka Slošnjak


Saborski zastupnik Darko Parić iznio je optimizam oko rješavanja problema s obzirom na to da se slična tehnološka rješenja već dugo koriste u Hrvatskoj.

- Hrvatska je puno tehnološki i organizacijski ispred ovoga, a danas pričamo kao da smo u 70-ima. Početak svega je dogovor da ovo treba riješiti, a tehnološki se to onda lako izvede, čak i prije nego se usvoji novi zakon. Primjer su iskaznice za plavi diesel i način kako se riješio taj problem. Treba se samo dogovoriti tko puni i tko održava bazu. Sve pohvale Split parkingu za inicijativu. Gledao sam njihov video u kojem su hvatali one koji parkiraju na mjesta za OSI. Iznenadilo me da su to obiteljski ljudi, ali činjenica je da javno sramoćenje također daje učinak u rješavanju ovog problema. Treba samo malo dobre volje i problem će se riješiti.

Njegov optimizam prisnažila je i Milanka Opačić.

- Ovo je jedan jako dobro organiziran okrugli stol. Dobro da su svi akteri uključeni i da su nam inicijatori iz Splita dali dovoljno argumenata zbog čega bi se na ovome trebalo poraditi. Bez ijednog segmenta razilaženja postignut je konsenzus da ovo treba riješiti, a sigurna sam da će isto biti i u Saboru pa će moj konkretan prijedlog ići ka tome da se odmah definiraju konkretni zaključci i da idu na glasanje. Tako bismo ojačali sve što smo danas govorili. Ovo ne smije ostati još jedan okrugli stol nakon kojeg se ništa nije realiziralo i zato očekujem da ćemo se u istom sastavu naći za dva mjeseca i definirati učinjeno.

Zastupnik Ante Bačić istaknuo je zadovoljstvo da inicijativa za rješenje problema dolazi s juga.

- Hvala svima koji su se potrudili da se organizira ovaj okrugli stol i to upravo u vrijeme kad je u raspravi zakon o sigurnosti prometa na cestama. Split i južniji krajevi ne pokazuju toliku razinu tolerancije u prometu i zato me veseli da je upravo Split nositelj ove kampanje. Sad je na Vladi i Saboru da ponude čvrst okvir u kojem će se lakše kontrolirati i strože sankcionirati prekrištelje. 

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić sazvala je radnu skupinu već za tjedan dana na kojem će se definirati zaključci okruglog stola te ih uputiti na vladino povjerenstvo.

- Zadovoljstvo što imamo volju svih ministarstava, to se rijetko događa i izrazito me veseli. U koordinaciji sa svim ministarstvima inzistirat ćemo da se ovo realizira u što kraćem roku. Znamo koliko treba za izmijeniti propis, ali to nam je prvi korak - izmijeniti članak 40. zakona o sigurnosti prometa na cestama. Vjerujem da ćemo to, nakon ovako uspješnog okruglog stola, uskoro i napraviti. Hvala svima koji su sudjelovali. Iznimno mi je drago da smo otvoreno progovorili o ovome i vidjeli što sve treba napraviti.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(42786, "");
Pregledaj komentare