Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com OMIKRON HARA Javne i državne službe u problemima zbog bolovanja, u siječnju ih je otvoreno više od 11 tisuća

OMIKRON HARA Javne i državne službe u problemima zbog bolovanja, u siječnju ih je otvoreno više od 11 tisuća

Radi se i na rubu zakona

Zbog brzog širenja omikrona velik broj radnika je na bolovanju ili u samoizolaciji što je stvorilo probleme u funkcioniranju javnih i državnih službi u svim većim gradovima.

Pozivi stižu, odgoda nema, radi se prekovremeno jer u hitnoj službi zbog koronavirusa manjka 25 djelatnika.

- Desetkuje nas, svakih sat dva dobijem podatak da je još jedan naš djelatnik pozitivan. Na sreću kako su nam djelatnici cijepljeni - ti simptomi su vrlo blagi - kaže za HRT Gordana Antić, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije. 

Dodaje kako je rad organizacijski vrlo zahtjevan - oni koji su ostali rade pojačano, s puno prekovremenih sati.

U ZET-u je na bolovanju 390 vozača, više od pola njih ima COVID ili je obuhvaćeno samoizolacijom. Voditelj službe za odnose s javnošću ZET-a Domagoj Zeba kaže kako su trenutno reducirane pojedine autobusne linije, a stanje s ljudstvom mijenja se iz sata u sat.

Više od 20 posto vozača splitskog Prometa ne vozi zbog COVID-a. Situacija je, ističu, nikad teža. Reduciraju večernje vožnje. Povjerenik Sindikata vozača i prometnih radnika Hrvoje Mlikota naglašava kako ovakvo stanje nije dugoročno održivo. Sve to, dodaje, traje već mjesec dana i vozači koji ne mogu koristiti svoje slobodne dane, rade na rubu zakona.

Vatrogascima pak rad zbog koronavirusa nije poremećen .

- Naši djelatnici većinom su cijepljeni, negdje preko 60 posto. Jedan dio je prebolio, tako da su ta 'teška vremena' iza nas. Poslujemo normalno, tj. sigurnost ni u jednom trenutku nije upitna u našem gradu - poručuje Petar Bućan, zamjenik zapovjednika Vatrogasne postrojbe grada Splita.

U Osijeku ima pozitivnih u svim javnim tvrtkama. U komunalnom poduzeću Unikom jedna trećina djelatnika je izvan pogona da su povukli ljude i s godišnjih odmora. Sustav ne trpi i građani to ne osjete, tvrdi Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Organizacijski je to izazov za mnoge

- I porezna i carinska služba, središnji dio Ministartva financija - dosta ima ljudi koji su u izolacijama i samoizolacijama. Međutim, to je izazov za sve nas da se organiziramo koliko je moguće bolje - ističe ministar financija Zdravko Marić.

Razmišlja se i o skraćivanju samoizolacije sa sedam na pet dana, najavio je ministar i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović. Iako se trajanje covid-potvrda skraćuje na 9 mjeseci, on ističe kako će se tražiti i naći rješenje da se za građane u Hrvatskoj ne promijeni ništa.

COVID ionako umnogome diktira promjene. Zbog njega su ovaj mjesec 11.303 građanina otvorila bolovanje, a u HZZO-u kažu - brojevi su i mnogo veći jer mnogi rade od kuće ili koriste godišnji odmor i slobodne dane. 

Vaša reakcija na temu