Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Ordo Iuris uputio zahtjev za pristup informacijama o migrantskom nasilju na području Republike Hrvatske

Ordo Iuris uputio zahtjev za pristup informacijama o migrantskom nasilju na području Republike Hrvatske

Zakon o strancima trebao biti zgotovljen tijekom ovog mjeseca,

S obzirom na nedavno održani Okrugli stol u Zagrebu (27.9.2024.) u povodu obilježavanja Međunarodnog dana prava na pristup informacijama te najave premijera Andreja Plenkovića da bi Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama (ZID) Zakona o strancima trebao biti zgotovljen tijekom ovog mjeseca, Ordo Iuris je uputio zahtjev za pristup informacijama Ministarstvu unutarnjih poslova i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske u vezi migranata s područja država Bliskog istoka, Afrike i Azije i kažnjivih djela koje su počinili na području Republike Hrvatske.

'Naime, u posljednjih godinu dana svjedočimo sve češćem izvještavanju o migrantskom nasilju u Hrvatskoj.

Činjenica je, na što ukazuju gotovo svakodnevni neredi i nasilje u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, da se osobe koje dolaze iz trećih zemalja u kojima prevladavaju politički sustavi i kultura Europljanima strani, ne žele asimilirati u domicilno stanovništvo. Ključno je onda pitanje zašto vladajuće elite europskih zemalja otvaraju državne granice i potiču uvoz radne snage upravo iz spomenutih država.

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj se u 2023. iz inozemstva doselilo 15,6% hrvatskih državljana i 84,4% stranaca, a odselilo se 64,8% hrvatskih državljana i 35,2% stranaca. Procjene su Hrvatske udruge poslodavaca da će do 2030. u Hrvatskoj biti gotovo pola milijuna stranih radnika. Ako uzmemo u obzir izjave jednog od vodećih demografskih stručnjaka dr. Stjepana Šterca koji ukazuje na to da je Hrvatska u posljednjih 15 godina prema zadnjem popisu izgubila čak 9,25% stanovnika i da taj trend raste, onda je matematika jasna.

O odgovorima kontaktiranih institucija Ordo Iuris će obavijestiti hrvatsku javnost, a u međuvremenu priprema pravnu analizu Prijedloga ZID-a Zakona o strancima koji po svom nacrtu doprinosi zamjeni stanovništva Hrvatske', stoji u priopćenju.

Vaša reakcija na temu