Foto: HRT Otvoreno: Hoćete li djecu poslati u školu?

Otvoreno: Hoćete li djecu poslati u školu?

Stav epidemiologa je da je to sigurno, stav ministarstva je da svi učenici razredne nastave u ponedjeljak moraju biti u školi

Epidemiolozi su potvrdili da su škole sigurne za povratak zaposlenika i učenika razredne nastave. Vraća li se u ponedjeljak više učenika nego što ih je bilo dosad? Što će biti s upisima u prve razrede? Učenici viših razreda osnovne, te srednjih škola, završit će nastavnu godinu na daljinu.

U emisiji Otvoreno o toj temi su govorili dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo; dr. sc. Marko Košiček, savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja; Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, Zagreb; Đurđica Krtanjek, učiteljica-savjetnica u Osnovnoj školi Franjo Serta, Bednja te Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.

Savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja dr. sc. Marko Košiček rekao da je u ponedjeljak 25. 5. sva djeca razredne nastave moraju u školu.

- Stav epidemiologa je da je to sigurno, stav ministarstva je da svi učenici razredne nastave u ponedjeljak moraju biti u školi. Što se tiče nedolaska u školu kao i inače postoje ispričnice. U nekim realnim situacijama razlog bi bila bolest učenika, a u ovim se okolnostima objektivni razlozi mogu proširiti na to da je učeniku stradao dom u potresu pa sada živi negdje drugdje, ako je škola stradala u potresu, ako osnivači nisu u mogućnosti osigurati prijevoz do škole, to su sve objektivni razlozi za nedolazak u školu. Međutim, obzirom da je u pitanju specifična korona situacija svjesni smo da su i roditelji u strahu i ako oni imaju neke subjektivne razloge zašto dijete u ponedjeljak ne mogu poslati u školu -  i to će biti opravdani razlog. Dakle, učenici bi u ponedjeljak trebali biti u školi ali imat ćemo razumijevanja ako ih roditelji iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne pošalju u školu, poručio je Košiček dodavši da ne bi želio spominjati rokove do kada će se takva situacija tolerirati.

- Mi još uvijek imamo mješoviti model, nastava na daljinu ide i dalje kao rezervna opcija, kaže. Ponovio je da roditelji moraju biti u kontaktu s nastavnicima i opravdati eventualni nedolazak djeteta u školu uz obvezu da osigura da dijete u tom slučaju prati nastavu na daljinu.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Ivana Pavić Šimetin kaže kako je u protekla dva tjedna došlo do relaksacije brojnih mjera, uključujući i početak nastave.

- I upravo nam je ta relaksacija mjera kao i činjenica da smo zadržali vrlo povoljnu epidemiološku situaciju dala snagu da kažemo - e sada mogu svi u školu, rekla je Pavić Šimetin. Ističe kako su svjesni da će u vrtićima i nižim razredima osnovne škole biti teško držati preporučenu distancu jer je to jednostavno dio života u toj dobnoj skupini.

Kao bitne je navela i pojačanu higijenu ruku, pojačanu higijenu prostora, redovito provjetravanje prostora, nedolazak u školu onih koji imaju temperaturu ili respiratorne sindrome.

- Zbog tehničkih razloga neće se djeci mjeriti temperatura prije početka nastave ali molimo roditelje da oni to naprave pa da ono dijete koje ima povišenu temperaturu ne  dođe taj dan u školu. Može doći već sutra ako sve bude uredu, poručila je.

Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje grada Zagreba, kaže kako je u protekla dva tjedna oko 4% učenika razredne nastave od njih 32500 dolazilo na nastavu.

- Temeljem ovih dosta nejasnih preporuka koje je objavilo Ministarstvo od jučer smo suočeni s brojnim upitima roditelja, nastavnika i ravnatelja što napraviti, da li dovoditi djecu u školu ili ne. Ono što ja mogu reći da u gradu Zagrebu ima  mjesta za svu djecu, da svi mogu doći, rekao je Lovrić. Kaže kako su radili ankete u školama u kojima imaju redoviti prijevoz učenika, 20 škola, te u 22 škole koje su oštećene u potresu i čiji učenici moraju ići negdje drugdje u školu.

- Od onih učenika koji moraju koristiti prijevoz do škole, u školu će doći oko 30% učenika prema onome kako su se roditelji izjasnili do danas. U ostalim školama nismo radili ankete, vidjet ćemo u ponedjeljak. Moja je osobna procjena da će u gradu Zagrebu u školu doći između 30 i 50 posto učenika. Žao mi je što se nismo pozvali na zakonsku i ustavnu obvezu (čl. 66. Ustava RH) da ako je škola otvorena za učenike od prvog do četvrtog razreda - svi učenici imaju obvezu u školu i doći, kaže.

Na upit voditelja ima li istine u tvrdnjama pojedinih roditelja da su ih zvali iz nekih zagrebačkih škola s pitanjima hoće li poslati djecu u ponedjeljak u školu, što im je zvučalo kao da ih se odgovara od slanja djece jer se npr. lakira pod, Lovrić je rekao da to nije tako. Košiček mu je odgovorio da su u ministarstvu imali takvih prijava te da su ih provjerili. Poručio je roditeljima da i dalje prijavljuju takve slučajeve. Zatim su se nastavili prepirati oko sadržaja preporuka MZO-a i pitanja jesu li dovoljno jasne ili ne.

Košiček je objasnio zašto u školu moraju ići učenici razredne nastave a ne i stariji učenici.

- Mi moramo osigurati potrebnu distancu i određene sigurnosne pretpostavke koje ne možemo zadovoljiti ako škola radi u punom kapacitetu. I sam koncept izvođenja nastave je različit, razredna nastava se odvija u jednoj učionici a  predmetna nastava se odvija u više učionica s više nastavnika, objasnio je u Otvorenom.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(65868, "");
Pregledaj komentare
29