Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PAMETNO, FOKUS I STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM: Ukidamo birokraciju 19. i 20. stoljeća

PAMETNO, FOKUS I STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM: Ukidamo birokraciju 19. i 20. stoljeća

Ni dan danas ne možete živjeti, ako nemate hrpe papira na kojima su biljezi, naglasila je Puljak

Koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokusa najavila je u četvrtak ukidanje birokracije 19. i 20. stoljeća. Riječ je o ukidanju četvrtog od ukupno pet nameta koje prezentira tijekom cijelog tjedna, kao primjer ukidanja svih besmislenih nameta, poreza i birokratskih barijera koje opterećuju građane i poduzetnike. Nakon najave ukidanja obaveznih godišnjih tehničkih pregleda za nove automobile, nepotrebnog cijepljenja pasa protiv bjesnoće svake godine te ukidanja nameta u turizmu, koalicija je najavila i reformu javne uprave.

Kako je istaknula nositeljica liste u I. izbornoj jedinici Dalija Orešković, krajnje je vrijeme da odustanemo od uprave 19. stoljeća. 

- Dosta nam je obilazaka institucija i traženja jednih te istih papira, plaćanja nepotrebnih biljega, taksi i administrativnih pristojbi, ispisivanja uplatnica, a da ni sami ne znamo čemu svi ti papiri i troškovi služe - rekla je Orešković, dodajući da nijedna druga politička opcija na ovim izborima ne progovara o osnovnom problemu ove države, odnosno neizgrađenim, slabim i zastarjelim institucijama.

- Istraživanja pokazuju da su uprave takve institucije jedan od glavnih razloga iseljavanja mladih te da predstavljaju veliko opterećenje i prepreku razvoju poduzetništva i ostvarivanju građanskih prava. Naša reforma javne uprave temelji se na tri stupa: depolitizaciji, decentralizaciji i digitalizaciji. Imati državu znači imati neovisne institucije, a upravo su politizirane institucije rak rana ove države i to je ono čemu ćemo se posvetiti - kazala je Orešković.

Nositeljica liste u X. izbornoj jedinici Marijana Puljak pokazala je dokument s biljegom iz 1916. godine, istaknuvši da se hrvatska birokracija još uvijek nije odmakla od 19. stoljeća.

- Ni dan danas ne možete živjeti, ako nemate hrpe papira na kojima su biljezi. Koliko puta vam se dogodilo da od vas traže izvod iz matične knjige rođenih, star do šest mjeseci, kao da ste se ponovno rodili? Koliko puta su vas šetali iz jednog ureda u drugi, od jedne do druge institucije po pečate i koliko puta zbog toga niste mogli ostvariti svoja prava - upitala je Puljak.

Naglasila je da je Hrvatska 21. stoljeća potpuno digitalizirana i da država od građana ne smije i ne može tražiti papire koje već posjeduje. 

- Digitalizirana administracija građanima omogućava da sudjeluju u vlasti te da lakše kontroliraju njezine procese i to je jedan od ključnih koraka kojima će ova koalicija Hrvatsku konačno uvesti u 21. stoljeće - poručila je Puljak i podsjetila da je korona kriza pokazala kako je u vrlo kratko vrijeme moguće sve digitalizirati.

Prema riječima nositelja liste u VII. izbornoj jedinici Darija Zurovca, primjer Svete Nedelje kojoj je na čelu, pokazuje da je digitalizacija moguća. 

- Kada ukinemo trčanje po šalterima i traženje besmislenih dokumenata, poduzetnici će se moći posvetiti onome što najviše vole, a to je stvarati nove vrijednosti. Vidimo se u 21. stoljeću - poručio je Zurovec.

Kako je pak istaknuo Davor Huić, nositelj liste u VI. izbornoj jedinici, uz snižavanje poreza i ukidanje administrativnih barijera, poduzetništvo će se brže razvijati, što će Hrvatskoj omogućiti napredak. 

- Hrvatska koju želimo s jedne strane sugerira prelazak na digitalne procese, a s druge rast, uspješnost i bogatstvo, jer samo bogate i uspješne zemlje mogu biti socijalno osjetljive i brinuti o građanima koji nisu u mogućnosti natjecati se u tržišnoj utakmici - poručio je Huić.

Nositelj liste u II. izbornoj jedinici Boro Nogalo osvrnuo se na digitalizaciju i telemedicinu u zdravstvu, naglasivši se da njihovom primjenom mogu riješiti brojni problemi u sektoru.

- Liste čekanja mogu potpuno nestati. Digitalizacija se mogla uvesti odavno, ali nije, zbog interesnih skupina ili nesposobnosti vlade. Postoje jednostavna rješenja i sustavi koji nam mogu omogućiti da riješimo i liste čekanja i komunikaciju s udaljenim krajevima - poručio je Nogalo.

Vaša reakcija na temu