Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Plenković: Donosimo odluku zbog koje neće biti potrebno dizanje cijena vode

Plenković: Donosimo odluku zbog koje neće biti potrebno dizanje cijena vode

Zasjeda Vlada

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade nalazi se više važnih prijedloga, kazao je premijer Andrej Plenković u uvodom obraćanju, u kojem se i dotaknuo nekih od njih - prijedloga kojim se regulira pitanje rada nedjeljom, prijedloga o sufinanciranju školskih obroka za osnovnoškolce, te prijedloga odgode stupanja na snagu Uredbe o korištenju voda, čime će se omogućiti gradovima da ne povećavaju cijenu vode.

Na početku je podsjetio na podršku ulasku Hrvatske u Schengen koju je austrijski kancelar izrazio prilikom posjeta prošloga tjedna.

'Stvaraju se preduvjeti da Hrvatska 1. siječnja uđe u dvije dublje integracije - i u Schengen i u eurozonu', ocijenio je predsjednik Vlade.

Osvrnuo se i na objavu podataka o rast BDP-a u trećem tromjesečju od 5,2 posto, javlja N1.

'To je među najvećim postocima među zemljama EU. Sigurni smo da će doprinos i četvrtog kvartala biti solidan', rekao je Plenković te potom čestitao ministru Primorcu na usvajanju njegovog prvog proračuna.

Zahvalio se i ministrima Tomi Medvedu i Ivanu Paladini na organizaciji posjeta Banovini.

'Zadovoljni smo nekonstrukcijskom obnovom i svjesni smo da su nužna ubrzanja kod izgradnje zamjenskih kuća', kazao je.

'Danas na Vladi imamo niz važnih zakonskih prijedloga', najavio je Plenković pa dodao da će jedan od takvih prijedloga biti odgoda primjene Uredbe za korištenje voda, čime će se omogućiti svim lokalnim jedinicama da nema potrebe za dizanjem cijena vode, osobito u velikih gradovima kao što su Zagreb i Split.

'To je sve na tragu politike da držimo udar na građane na minimalnoj razini', kazao je.

Posebno se dotaknuo i na dva međusobno povezana zakona - Zakon o radu i Zakon o trgovini.

'Nakon javnog savjetovanja, zakon upućujemo u prvo čitanje u Sabor. Želimo reguliranjem rada nedjelom omogućiti radnicima da mogu nedjelju provesti sa svojim najmilijima, obiteljima. Uzeli smo u obzir niz elemenata i model koji se predlaže je baziran na nekim sličnim modelima u drugim zemljama, ali primjeren Hrvatskoj s obzirom na to da smo zemlja koja je izrazito vezana i za usluge, osobito za turizam. Napravljen je model od 16 radnih nedjelja. Tako radimo dobar balans i mogućnost da se s ovakvim reguliranjem učini nedjelja danom za obitelj i okupljanje, a istovremeno i da one trgovine koje su u sezoni ili u velikim gradovima mogu rasporediti svoje vrijeme. Povećavamo i iznos cijene rada nedjeljom za 50 posto. To je bit i sukus ovih prijedloga' rekao je pa najavio i drugi krug izmjena Zakona o radu.

Osvrnuo se i na izmjenu Zakona o obrazovanju u sklopu kojeg će više od 300.000 hrvatskih učenika imati besplatan obrok u školi.

'Kako smo i najavili, osiguravamo besplatni školski obrok za sve učenike osnovnih škola. Ovom mjerom izbjegavamo da više niti jedno dijete ne bude gladno u hrvatskim školama. Ova važna mjera će zahtijevati oko 544 milijuna kuna godišnje. Želimo spriječiti stvaranje razlika među djecom', kazao je.

Vaša reakcija na temu