Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PLENKOVIĆ I BOŽINOVIĆ O UHIĆENJIMA: Policija i DORH rade neovisno, a ovakve stvari rade tajno

PLENKOVIĆ I BOŽINOVIĆ O UHIĆENJIMA: Policija i DORH rade neovisno, a ovakve stvari rade tajno

Premijer kaže da treba utvrditi odakle izlaze informacije u ovakvim postupcima

Vidio sam da su krenule istrage i u tom smjeru, odgovorio je tako ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na pitanje novinara o curenju podataka u novoj korupcijskoj aferi i navodima da je jedan od osumnjičenih, predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević, saznao da mu se sprema uhićenje, javlja HRT.   

- Ja vam to ne mogu komentirati. Vidio sam da su krenule istrage i u tom smjeru. I HDZ-u i cijelom društvu bi štetilo da se afere, barem tamo gdje postoje sumnje ili osnovane sumnje, ne otkrivaju, rekao je Božinović.

Komentirajući jučerašnja i današnja uhićenja premijer Andrej Plenković kazao je da neovisna pravosudna tijela, državno odvjetništvo, USKOK, PNUSKOK, policija, neovisno i samostalno rade svoj posao i nitko im ne govori što da rade, a što ne. 

- Policija i DORH rade neovisno, a ovakve stvari rade tajno. Ako je tajno onda to nije javno i za to ne zna ni predsjednik Vlade. Da smo znali da će se ovo jučer događati, mislite li da bi mi kao stranka stavili gospodina Barišića na listu 4 izborne jedinice? To je potvrda da su ovakve stvari neovisne, individualni slučajevi koji idu u proces i vidjet ćemo što će biti, rekao je. 

Istaknuo je da je parlamentarna većina stabilna bez obzira na uhićenja. Na pitanje kako je gradonačelnik Požege Darko Puljašić završio na izbornoj listi, a već je u siječnju imao optužnicu pa mu je jučer također skinut saborski imunitet, Plenković je ustvrdio kako to nije problem.

- Sve što je vezano za njega nije vezano za njegov saborski mandat. Ovdje se skidao imunitet samo zato jer je postao saborski zastupnik. On se, koliko sam shvatio, veseli sudskom postupku pa da dokaže da to što mu se stavlja na teret nije točno, rekao je.

Na pitanje trebaju li gradonačelnici podnijeti ostavku zbog optužnica Plenković je odgovorio da ne trebaju ako su tek optuženi. Opovrgnuo je tvrdnje da je Elektrocentar Petek, tvrtka povezana s jučerašnjim uhićenjima, bila veliki donator HDZ-a. Odbacio je i spekulacije da je uhićeni direktor Janafa Dragan Kovačević navodno trebao biti smijenjen sa svoje pozicije još prije godinu dana, rekavši kako se izmišljaju takve priče radi ucjenjivanja. Na pitanje hoće li smijeniti optuženog Kovačevića odgovorio je kako će sagledati cijelu situaciju jer Janaf kotira na burzi, a država nije jedini vlasnik.

Na upit postoji li način ili sistem kontrole za ljude koji će zasjesti na rukovodeće pozicije ustvrdio je kako tako nešto ne postoji. Što se tiče curenja informacija tijekom jučerašnjih uhićenja, Plenković kaže da treba utvrditi odakle izlaze informacije u ovakvim postupcima. 'Postoje tri mogućnosti - policija, DORH ili sud. Pa neka odgovore, bilo bi to u interesu i njihovog kredibiliteta', poručio je.

Glavni tajnik i saborski zastupnik HDZ-a Krunoslav Katičić nazvao je neistinitima i zlonamjernima medijska nagađanja oko imenovanja u trgovačkim društvima, a prema kojima je do uhićenja direktora Janafa došlo jer HDZ ima novog kandidata, što tvrdi Domovinski pokret.

- HDZ nije imao nikakve utjecaje na tijekove, a izjave iz Domovinskog pokreta su neutemeljene i nemaju u nikakvog značaja za našu stranku, kazao je.

Podsjetimo, čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro ustvrdio je jučer da je do uhićenja u Janafu došlo jer HDZ ima novog direktora Janafa pa je stari uhićen. Katičić kaže kako u trenutku kada je HDZ sastavljao liste za Sabor nije postojala nijedna indicija o koruptivnim radnjama, kao i da u  trenutku stavljanja na listu Darka Puljašića nije postojao nikakav pravomoćni optužni prijedlog.

Vaša reakcija na temu