Foto: Milan Šabić Plenković: Nisam se čuo s Čovićem, ali hrvatski veleposlanik u BiH nije trebao biti u Banja Luci

Plenković: Nisam se čuo s Čovićem, ali hrvatski veleposlanik u BiH nije trebao biti u Banja Luci

Premijer je rekao da temu Čovićevog odlaska na proslavu Dana Republike Srpske ostavlja Čoviću i HDZ-u BiH da je komentira

Premijer Andrej Plenković rekao je da se s Draganom Čovićem nije čuo nakon njegovog pojavljivanja na proslavi Dana Republike Srpske.

- HDZ BiH je neovisna stranka od HDZ-a Hrvatske i njihovo vodstvo donosi svoje odluke i procjene. Ovo nije njegov prvi dolazak u Banja Luku, on je tamo bio nekoliko puta proteklih godina. Tu temu ostavljam Čoviću i HDZ-u BiH da je komentira. Što se tiče Hrvatske, mi nismo imali obavijest da će tamo nazočiti veleposlanik RH u BiH koji se trebao konzultirati. Taj dan veleposlanik nije trebao tamo biti, s obzirom na njegovo iskustvo nije se smio dovesti u takvu situaciju. Stoga je povučen u Zagreb na konzultacije, a uskoro će se imenovati novi veleposlanik – rekao je Plenković.

Dodao je kako je stav Hrvatske prema BiH dobronamjeran i prijateljski, ali uz osiguranje ravnopravnosti hrvatskog naroda kao konstitutivnog. 

- To pitanje će se otvarati na Europskom vijeću. Trenutni izborni zakon omogućava izigravanje Dejtonskog sporazuma i Hrvate dovodi u neravnopravan položaj. Gledajući taj kontekst, očekujem da međunarodna zajednica pomogne BiH donošenju pravednog izbornog zakona. Nama bi bilo draže da je Dragan Čović, koji je dobio 155.000 glasova, 20% više nego na prošlim izborima, odnosno preko 80% glasova Hrvata, član predsjedništva i brine o interesima Hrvata u BiH - poručio je Plenković

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare