Počele pripreme za uvođenje covid putovnica

Počele pripreme za uvođenje covid putovnica

Radna skupina će izraditi tehničko rješenje

Na današnjoj sjednici Vlade potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je, uz redovno tjedno izvješće o poduzetim aktivnostima Stožera civilne zaštite RH vezano uz koronavirus, predsjedniku i članovima Vlade predstavio svrhu i potrebu osnivanja Radne skupine za izradu tehničkog rješenja prekogranično interoperabilnih digitalnih zelenih potvrda, tzv. covid putovnica temeljem čega je donesena jednoglasna odluka o osnivanju predložene radne skupine.

Božinović je podsjetio da je od zadnje sjednice Vlade Nacionalni stožer donio četiri odluke na prijedlog županijskih stožera civilne zaštite zbog pogoršane epidemiološke zaštite, a koje se odnose na Grad Zagreb, te Dubrovačko-neretvansku, Primorsko-goransku i Zadarsku županiju.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija proveli su 18.200 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja, prilikom čega je utvrđeno 48 nepravilnosti te izdano 94 upozorenja, a zbog kršenja mjera propisanih Odlukama Stožera utvrđeno je 116 prekršaja i jedno kazneno djelo zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti. Također, temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika utvrđeno je 285 kršenja mjera samoizolacije za što će biti podnijeti prekršajni nalozi, a evidentirano je jedno kazneno djelo zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti, sukladno članku 180. stavak 1. Kaznenog zakona.

- Iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite izdano je 657 tisuća artikala zaštitne opreme, otprilike 100 tona. Primatelji su medicinske ustanove i ustanove socijalne skrbi. Trenutačno u Logističkom centru i regionalnim skladištima se nalazi oko 17.5 milijuna artikala, odnosno 370 tona  zaštitne opreme za koronavirus - prezentirao je najnovije podatke Božinović.

- S obzirom na povećanje broja oboljelih od koronavirusa i ubrzano punjenje bolničkih kapaciteta, Ravnateljstvo civilne zaštite mobiliziralo je tri pravne osobe koje provode usluge pripreme i održavanja sportske dvorane Arene Zagreb, kako bi bila spremna za provođenje daljnjih radnji u slučaju ponovnog stavljanja u funkciju kao izvanbolničkog smještaja - zaključio je.

Predstavljajući prijedlog Odluke o osnivanju radne skupine za izradu tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda s uspostavom njihove prekogranične interoperabilnosti, Božinović je naglasio kako se ona nadovezuje na prijedlog Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća za izdavanje, provjeru i prihvaćanje interoperabilnih potvrda o cijepljenju, testiranju i preboljenju radi olakšanog slobodnog kretanja tijekom pandemije bolesti COVID-19.

Temeljem Odluke MUP bi zbog uspostave tehničkog rješenja bilo zaduženo za sklapanje ugovora s AKD-om, trgovačkim društvom od posebnog interesa za RH, te je zaduženo za pružanje administrativno-tehničke podrške radnoj skupini, kao i izradu izvješća sa zaključcima s njenih sastanaka, dok bi Ministarstvo zdravstva bilo zaduženo za povlačenje namjenskih sredstava kroz Instrument za hitnu potporu.

- Ministarstvo zdravstva će radnoj skupini pružati svu potrebnu stručnu podršku, a posebno u ispunjavanju zadaća predstavljanja Hrvatske u operativnim radnim skupinama Mreže e-zdravstva (eHealth Network) Europske komisije na kojoj se koordinira provedba pilot projekta tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda, te u osiguravanju cjelovitosti, povjerljivosti, raspoloživosti i neporecivosti strojno čitljivih podataka o cijepljenim, testiranim i oboljelim osobama automatski i u stvarnom vremenu dohvatljivih iz izvora podataka u vlasništvu Ministarstva zdravstva, koji će biti podloga za izdavanje prekogranično interoperabilnih digitalnih zelenih potvrda - završno je obrazložio Božinović.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(94355, "");
Pregledaj komentare