Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pojačana seizmička aktivnost u Hrvatskoj će trajati još godinu dana

Pojačana seizmička aktivnost u Hrvatskoj će trajati još godinu dana

Od 22. ožujka locirano više od 2000 potresa

Pojačana seizmička aktivnost na zagrebačkom području sigurno će trajati još godinu dana, ali to ne znači da će građani osjetiti potrese, rekao je seizmolog Marijan Herak s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu.

Herak je za portal HRT-a rekao da se ne može predvidjeti hoće li i kada Zagreb pogoditi jači potres poput onog 22. ožujka. Seizmička aktivnost bit će još neko vrijeme jača nego što je normalno, ali ništa više od toga ne može se reći, naglašava.

- Može se pokušati procijeniti koliko će ta jača aktivnost trajati, vrlo vjerojatno će trajati još najmanje godinu dana, ali to ne znači da će potresa biti mnogo jer su potresi u Zagrebu tijekom 'mirnog' razdoblja vrlo rijetki - tada može proći godinu dana ili dvije da nitko ne osjeti potres, rekao je Herak.

Herak je naveo da su od 22. ožujka locirali više od 2000 potresa. Kaže kako se svaki dan dogodi barem jedan ili nekoliko potresa, no većinu ih ljudi ne osjete jer je riječ o slabim magnitudama koje se kreću od negativnih do otprilike 1, 1,5.

- Ovisi gdje je bio. Ako je bio ispod vaše kuće, vjerojatno ćete ga osjetiti iako je bio vrlo male magnitude, objašnjava.

Herak kaže i da je zagrebački potres 22. ožujka, čija je magnituda bila 5,4, zapravo umjeren, ali je razrušio dio grada jer nismo vodili brigu o našim zgradama. Dodaje kako će zgrade odoljeti potresima za koje su projektirane ako se pri gradnji poštuju protuseizmički propisi i ako se provode kontrole tijekom izgradnje.

- Problem su stare zgrade gdje je rijetko tko vlasnicima rekao da neće izdržati potres, ističe Herak, dodajući da bi bilo logično da neko državno tijelo inzistira na periodičnoj provjeri sigurnosti zgrada, kao što se svake godine automobil mora registrirati i provjeriti njegova tehnička ispravnost.

Vaša reakcija na temu