Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POLICAJCI ISPREBIJALI SLIJEPCA Zamijenili su ga za drugog čovjeka, slomili mu nogu, iščašili ruku

POLICAJCI ISPREBIJALI SLIJEPCA Zamijenili su ga za drugog čovjeka, slomili mu nogu, iščašili ruku

Sad ima pravo podnijeti odštetni zahtjev

Zagrebački policajci su slijepcu slomili nogu, iščašili mu ruku te ga nakon svega optužili za lažno predstavljanje i vrijeđanje. 

Priču donosi Potraga

Stevan Jambrešić ima 47 godina i od djetinjstva je potpuno slijep. S polusestrom živi na zapadnoj strani glavnog grada. Baš tamo prije dva mjeseca zatekli su ga i policajci. Prepričava nam kako je to izgledalo. 

'Odlazim do plota, otvaram. Pazite pitanje, jeste vi Stevo? Eto, tako su pitali. Ja sam rekao da, da. No, prezime nisu spominjali', rekao je Stevan Jambrešić. 

Njegovo pravo ime je Stevan, ali ga svi zovu Stevo. 

Nakon kratke komunikacije s policijom, dvojica policajaca su ušli u dvorište, priveli ga na silu te mu pritom slomili nogu i iščašili ruku. 

Zamijenili su ga s nekim drugim čovjekom. 

'Netko je u VII. postaju došao prijaviti svog očuha da ju je udario. Nisu ni čekali da kažem svoje prezime. Odmah su tražili neki dokument. Ja sam krenuo prema hodniku u jaknu da dam osobnu, tako su mi rekli. Međutim, oni su se brzo predomislili i počeli su blagu silu već činiti. Povlačiti me prvo za ramena, pa za vestu da sam skoro pao na nos', rekao je. 

Policija je dakle tražila čovjeka potpuno drugačijeg prezimena. Stevan Jambrešić, kaže, do svoje osobne iskaznice nije uspio niti doći. 

'Kad su me odvukli do pola dvorišta su me srušili i počeli udarati po nozi, onako skačući dok ja nisam počeo bolno arlaukati, i rekao, slomili ste mi nogu. Nogom! Cipelom! Jako. I sad, što je bilo. Ja sam kazao, slomili ste mi nogu, uopće se nisu obazirali na to, onda su stali udarati, onda su počeli nogu izvrtati', kaže. 

Njegovo jaukanje čula je i susjeda Lejla Tataragić koja ga je vidjela kako leži na podu. 

Naime, policija je tražila osobu romske nacionalnosti, istog imena, ali različitog prezimena, koja se, navodno trebala nalaziti na istoj adresi. Postupanje policije bilo bi iznenađujuće grubo čak i da su našli pravu osobu, a potpuno je nejasno zašto Stevanu Jambrešiću nisu dali priliku da pokaže osobnu iskaznicu. 

Iz MUP-a priznaju da su policijski službenici prekršili zakon, neopravdano upotrijebili silu. U odgovoru pravobraniteljici koji je stigao mailom 13. srpnja, a nosi datum 28. lipnja, tvrde da su o svemu obavijestili i Jambrešićevu sestru i to još 21. lipnja. Taj odgovor nema nikakvog smisla jer da je odgovor policije u kojem objašnjavaju da su krivi doista primila, Jambrešićeva sestra se ne bi više od tjedan dana nakon toga obratila medijima. 

U službenoj policijskoj zabilješci piše da je liječnica Hitne koja je pozvana u postaju, nakon što se Stevan Jambrešić žalio na bolove, ustanovila da mu nije ništa.

'Njihovo je pitanje samo bilo, jel' imate primjedbu na policijsko postupanje? Rekao sam, naravno da, da, jer su mi nanijeli tjelesnu ozljedu. No, prije nego što su me otpustili, zvao sam, tražio, inzistirao da mi zovu hitnu pomoć jer ne znam što  je, boli me ruka, boli noga. Da bi hitna došla, neka doktorica, ima u dokumentaciji onoj, da bi me pregledala i zaključila kako je sve u redu', rekao je Jambrešić. 

U KBC-u Sestre Milosrdnice zadržan je pet dana. 

Međutim, nakon što ga je policija isprebijala, još su ga i optužili za lažno predstavljanje te vrijeđanje i omalovažavanje, ali i odbijanje davanja osobne iskaznice do koje nije mogao doći jer su ga - brutalno napali. 

Za Potragu su danas iz MUP-a odgovorili da će  nakon utvrđenih okolnosti optužni prijedlog protiv Stevana Jambrešića biti odbačen, dok će biti pokrenut disciplinski postupak protiv policijskih djelatnika te je o rezultatima kriminalističke istrage obaviješteno i Državno odvjetništvo, saborski Odbor za ljudska prava i nacionalne manjine, te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. U uredu pravobraniteljice kažu, Stevan Jambrešić zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda ima pravo podnijeti odštetni zahtjev.

Vaša reakcija na temu