Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Policija u međunarodnoj akciji otkrivanja desetaka cyber pedofila, spašena jedna žrtva iz Hrvatske

Policija u međunarodnoj akciji otkrivanja desetaka cyber pedofila, spašena jedna žrtva iz Hrvatske

Dio kriminalističkih istraživanja i dalje u tijeku

Hrvatska policija - policijski službenici za kibernetičku sigurnost - sudjelovala je u provođenju međunarodne operativne akcije naziva 'MOZAIK' kojoj je cilj razotkriti slučajeve seksualnog zlostavljanja djece na internetu, spriječiti daljnje zlostavljanje, osigurati sigurnost potencijalnim žrtvama i razotkriti te sankcionirati seksualne zlostavljače djece.

Tijekom operativne akcije, od 6. do 19. studenog 2023. godine, hrvatska policija identificirala je osam počinitelja kaznenih djela, provela je devet pretraga doma osumnjičenih osoba od kojih je oduzeto više od 50 digitalnih uređaja za pohranu podataka koji su korišteni za počinjenje kaznenih djela. Identificirano je jedno dijete - hrvatska žrtva kaznenog djela - koje je tijekom kriminalističkog istraživanja zbrinuto te je svako daljnje zlostavljanje prekinuto, priopćili su iz MUP-a. 

Policija je za sada potvrdila da su osumnjičeni hrvatski državljani počinili ukupno sedam kaznenih djela. Dio kriminalističkih istraživanja i dalje je u tijeku. 

Operaciju MOZAIK 2023 vodila je slovenska nacionalna policija te koordinirao Europol u okviru Europske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih djela (EMPACT). Cilj joj je bio identificirati i uhititi osobe koje koriste online forume i aplikacije za razmjenu poruka u svrhu slanja i dijeljenja materijala povezanih sa seksualnim zlostavljanjem djece. Zapadnobalkanske zemlje - Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija, Slovenija, Hrvatska i Mađarska provele su niz mjera u navedenom razdoblju. 

Policija je provela 41 raciju u zemljama sudionicama, nastavno na istrage o dijeljenju slika i videozapisa koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece. Navedeno je rezultiralo uhićenjem tri osumnjičenika i podizanjem optužnica zbog počinjenja kaznenih djela vezanih uz distribuciju slika zlostavljanja djece.

Tijekom akcija zaplijenjeno je više od 200 predmeta koji sadrže slike ili videozapise seksualnog zlostavljanja djece, uključujući računala, mobilne telefone, računalne poslužitelje i memorijske kartice. Europol je pomogao pri razmjeni informacija između svih uključenih zemalja te dodatno ojačao operativnu sliku u regiji unakrsnom provjerom zaplijenjenih podataka i pružanjem obavještajnih podataka u svrhu nastavka provedbe istraga u regiji i šire.

Danas se, napomenimo, obilježava i Svjetski dan djece. Svake se godine obilježava 20. studenog jer je toga dana 1989. usvojena Konvencija o pravima djeteta kojom su se zemlje potpisnice obvezale da zajedno stvaraju svijet kakav zaslužuju djeca - svijet u kojem će svako dijete imati priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti i talente, odrastati u obitelji, biti sigurno i zaštićeno.

Što građani mogu učiniti?

Osim dolaskom u policijsku postaju ili pozivom na broj 112, saznanja o svim vrstama zlostavljanja djece mogu se policiji prijaviti i putem online aplikacije Red Button.

Također, svatko može pomoći u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece u EU-u kroz Europolove kampanje 'Trace An Object' putem koje se traži pomoć građana u identificiranju podrijetla predmeta pronađenih na slikama seksualnog zlostavljanja djece.

Prioritetno područje

Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Europolov Europski centar za borbu protiv kibernetičkog kriminala udružili su se u okviru EMPACT-a i uspostavili mrežu stručnjaka na Zapadnom Balkanu u cilju jačanja prekogranične suradnje u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece.

Europolova preventivna kampanja 'Reci ne!' bila je dostupna svih zemljama na Zapadnom Balkanu na njihovom nacionalnom jeziku. Kampanja uključuje 10-minutni video koji prikazuje dvoje tinejdžera, dečka i djevojku, koje na internetu iskorištava kriminalna organizacija za ostvarivanje financijske dobiti. odnosno seksualni prijestupnik u potrazi za novim seksualnim sadržajem. Video sadrži i savjete o tome kako prijaviti takva kaznena djela tijelima za provedbu zakona i kako uopće ne postati žrtvom takvih djela.

Navedeni video podijeljen je među roditeljima, djecom i nastavnicima kako bi se na Zapadnom Balkanu podigla svijest o seksualnom zlostavljanju djece. Trenutno je dostupan na jezicima sljedećih 29 zemalja: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Bosna i Hercegovina, Moldova, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija, Švicarska, Ukrajina i Ujedinjena Kraljevina. Za više savjeta posjetite stranicu kampanje 'Reci ne!'


Tijela koja su sudjelovala u operaciji 'MOZAIK':

- Slovenija: Slovenska nacionalna policija, Ravnateljstvo policije, Uprava kriminalističke policije

- Bosna i Hercegovina: Policija Brčko distrikta, Jedinica za kibernetički kriminalitet, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske, Uprava kriminalističke policije, Služba za visokotehnološki kriminalitet, Federacija BiH, Savezna uprava policije, Služba za borbu protiv međukantonalnog kriminaliteta, Savezna istražna služba kriminalističke policije

- Srbija: Ministarstvo unutarnjih poslova, Uprava kriminalističke policije, Služba za organizirani kriminalitet, Odjel za borbu protiv visokotehnološkog kriminaliteta, Odjel za borbu protiv nezakonitog i štetnog sadržaja na internetu

- Crna Gora: Službe za borbu protiv teškog kriminaliteta, Jedinica za visokotehnološki kriminalitet

- Sjeverna Makedonija: Ministarstvo unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije, Jedinica za borbu protiv trgovanja ljudima, Služba za organizirani kriminalitet i posebna jedinica za borbu protiv trgovanja i krijumčarenja ljudima, i Sektor za računalni kriminalitet i digitalnu forenziku

- Hrvatska: Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo policije, Uprava kriminalističke policije, Kriminalističko-obavještajni sektor, Služba kibernetičke sigurnosti

- Mađarska: Služba za brzo djelovanje i specijalna policija, Nacionalni istražni ured, Odjel za kibernetički kriminalitet.

Vaša reakcija na temu