Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP Policija upozorava na problem nestale djece i savjetuje roditelje kako ih mogu zaštititi

Policija upozorava na problem nestale djece i savjetuje roditelje kako ih mogu zaštititi

Tijekom 2023. godine u Republici Hrvatskoj je evidentirano ukupno 2374 udaljenja iz obiteljskog doma i bijega iz odgojne ustanove

Povodom Međunarodnog dana nestale djece, 25. svibnja, kada se ljudi širom svijeta prisjećaju nestale djece, djece koja su bila žrtve zločina i za kojima se još uvijek traga, Amber Alert Europe, Europski centar za nestalu djecu, u suradnji s nacionalnim institucijama i organizacijama civilnog društva europskih zemalja, pokrenuo je kampanju 'Check Think Report' ('Provjeri. Promisli. Prijavi') u 16 zemalja i na 14 jezika.

Uz Albaniju, Austriju, Belgiju, Bosnu i Hercegovinu, Češku, Italiju, Litvu, Maltu, Nizozemsku, Sjevernu Makedoniju, Poljsku, Portugal, Sloveniju, Španjolsku i Ujedinjeno Kraljevstvo, kampanji se pridružila i Hrvatska, a predvode je Ministarstvo unutarnjih poslova i Ravnateljstvo policije.

Cilj kampanje je podići razinu svijesti o problemu nestale djece i potrebe za njihovom zaštitom kao i ukazati na potrebu pravovremenog reagiranja i suradnje cijele zajednice kako bi se nestala djeca što prije vratila u sigurno okruženje svojih najmilijih.

Pored toga, cilj je i osnažiti roditelje i skrbnike znanjem i resursima koji su im potrebni, skratiti vrijeme od prijave gubitka djeteta do pronalaska te povećati šanse za siguran i brz povratak nestale djece njihovim domovima.

S tim ciljevima su policijske službenice PU vukovarsko-srijemske danas u pješačkoj zoni Trga bana Josipa Šokčevića u Vinkovcima, informirale i savjetovale građane, roditelje i skrbnike.

Naziv kampanje sažima njezine temeljne savjete: 'Provjeri' kako bi potvrdio odsutnost djeteta, 'Promisli' kako bi se prisjetili ključnih detalja i procijenili situaciju te 'Prijavi' u cilju brzog prijavka nestanka djeteta.

Kad su u pitanju nestanci djece i maloljetnih osoba u Hrvatskoj, razlikujemo udaljenja iz obiteljskog doma i bjegove iz odgojnih ustanova, a najčešće traju od 24 sata do nekoliko dana.

Tijekom 2023. godine u Republici Hrvatskoj je evidentirano ukupno 2374 udaljenja iz obiteljskog doma i bijega iz odgojne ustanove, a broj djece i maloljetnika koja odlaze od kuće manji je od broja onih koja odlaze iz odgojnih domova.

'Policija poduzima mjere traganja za nestalom djecom sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, što između ostaloga podrazumijeva da za nestalom djecom raspisujemo objave u Informacijskom sustavu čime podatak o nestanku djeteta postaje dostupan policiji u čitavoj državi.

Nakon pronalaska nestalog djeteta specijalizirani policijski službenik obavlja obavijesni razgovor s djetetom kako bi se utvrdili motivi, razlozi i uzroci udaljenja djeteta i druge okolnosti', poručuje policija.

Nacionalna evidencija nestalih osoba ('NENO') Ministarstva unutarnjih poslova na jednom mjestu objedinjuje sve profile nestalih osoba, uključujući nestale djece i maloljetnika, kako bi svi građani mogli dojaviti korisne podatke o bilo kojoj nestaloj osobi. Za to ne trebaju odlaziti u policijsku postaju već to mogu učiniti on-line, a policija će svaki navod provjeriti.

Evo što policija savjetuje roditeljima:

- neka vam dijete uvijek kaže gdje je i s kim ide,

- neka vam uvijek kaže koliko će se dugo zadržati te neka vas obavijesti o promjeni dogovorenog plana,

- upoznajte djetetove prijatelje i zamolite ga da vam da njihove brojeve telefona,

- neka vaše dijete zna vaš broj mobitela napamet,

- neka zna kome se može obratiti za pomoć ako ste mu nedostupni,

- naučite djecu da prepoznaju i izbjegavaju rizične situacije te kako da se ponašaju ako se nađu u takvim situacijama,

- naučite dijete da se u policijsku postaju ili policijskom službeniku uvijek može obratiti za pomoć

- upozorite ga na opasnosti stopiranja i ulaženja u vozilo nepoznate osobe,

- upozorite ga da ne odlazi s nepoznatim osobama,

- razgovarajte s djetetom otvoreno i iskreno,

- slušajte svoje dijete kada vam govori o svojim brigama, osjećajima i problemima koji ga muče,

- ohrabrujte svoje dijete kako bi uspješno prolazilo kroz život,

- učite svoje dijete da bude odgovorno  za svoje postupke,

- zaštite svoje dijete od osjećaja samoće i izoliranosti,

- ojačate svoje dijete kako bi se suprotstavilo fizičkom ili verbalnom zlostavljanju,

- učinite svoj dom mjestom povjerenja i podrške,

- održite svoja obećanja,

- pokažite ljubav i osjećaje svome djetetu,

- budite uzor svome djetetu.

Vaša reakcija na temu