Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay POLITIČKA RASPRAVA 'Čija je krivnja što je obuka Ukrajinaca postala sporna?'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

POLITIČKA RASPRAVA 'Čija je krivnja što je obuka Ukrajinaca postala sporna?'

'Hrvati razumiju Ukrajince jer su preživjeli rat prije 30 godina'

Eurozastupnici Karlo Ressler i Tomislav Sokol (HDZ) i Tonino Picula iz SDP-a podržavaju sudjelovanje Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika, kazali su u petak, ali se ne mogu dogovoriti tko je odgovoran što je to pitanje u Hrvatskoj postalo prijeporno. 

Picula smatra kako je pitanje obuke ukrajinskih vojnika postala tema na kojoj je 'došlo do izražaja opće nezadovoljstvo radom vlade', kazao je danas na Akademiji Saharov u zagrebačkom KiC-u.

Uz Piculu su na panelu u organizaciji ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i održanog u sklopu Human Rights Film Festivala, sudjelovali i HDZ-ovi zastupnici Tomislav Sokol i Karlo Ressler te ukrajinska novinarka Albina Lvutina i Irina Pronenko, predstavnica udruge Svoja koja okuplja Ukrajince u Hrvatskoj.

Iako osobno podržava hrvatsko sudjelovanje u programu obuke ukrajinskih vojnika EUMAM, Picula smatra da je vlada to pitanje trebala bolje komunicirati i 'napraviti bolju političku pripremu' u koordinaciji s oporbom i predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Pitanje sudjelovanja Hrvatske u programu za vojnu pomoć Ukrajini EUMAM, u sklopu kojega se planira obučiti 15 tisuća ukrajinskih vojnika u zemljama EU-a, postalo je posljednjih tjedana točka prijepora između vlade i oporbe te vlade i predsjednika Zorana Milanovića.

Idućeg četvrtka sabor će glasati o tom pitanju zbog nesuglasja između Pantovčaka i Banskih dvora, pri čemu je potrebna dvotrećinska većina kako bi se odobrilo hrvatsko sudjelovanje u EUMAM-u.

Picula se nada da će ipak doći do dogovora vlade i oporbe.

'Sada je to stvar vještine samih političara i njihove spremnosti da se izdignu iznad vlastitih uskih stranačkih ciljeva', kazao je Picula.

Sokol: Oporbi će se osvetiti kalkuliranje

Sokol pak ističe da je vlada 'napravila što je trebala', uključujući traženje suglasnosti s Pantovčaka, ali je odbijena iz proceduralnih razloga.

'Ne mislim da se ovdje radi o nekakvim greškama vlade, nego o političkim kalkulacijama oporbe', kaže Sokol.

Smatra da je 'Milanovićeva opcija' prevladala u SDP-u, dok se 'desna oporba boji da Milanović ispadne veći desničar od njih jer je ušao u njihovo biračko tijelo'.

'Shvaćam kalkulacije, ali mislim da će im se to dugoročno osvetiti', poručuje Sokol.

Karlo Ressler, koji se javio videovezom iz Beča, poručio je kako su poruke oporbe 'sramotne' te da prijedlog o obuci ukrajinskih vojnika 'nije nekakav hir hrvatske vlade, već zajednička europska politika'.

Spomenuta odluka 'proizlazi iz naše jasne civilizacijske orijentiranosti da pomognemo državi koja se našla u sličnoj situaciji u kakvoj smo mi bili 90-ih', smatra Ressler.

'Meni se čini potpuno nerazumljivim da netko tko je bio u sličnoj situaciji prije 30 godina pokušava na taj način besramno kalkulirati', dodaje.

Hrvati razumiju Ukrajince

Lvutina, protagonistica filmova Mariupolj 1 i 2 koji su prikazani u sklopu Human Rights Film Festivala, posjetila je dijelove hersonske, kijevske i harkivske regije koji su prethodno bili pod ruskom okupacijom pa je podijelila svjedočanstva stanovništva o zločinima ruske vojske.

Poručila je kako je važno da Europska unija nastavi podržavati Ukrajinu jer 'ne smije biti iluzija da će se Rusija zaustaviti na granicama Ukrajine'.

Pronenko je kazala kako udruga Svoja pomaže Ukrajincima u Hrvatskoj, kojih je trenutno oko 22 tisuće, u traženju posla, učenju hrvatskog jezika i integraciji u hrvatsko društvo.

'Imam osjećaj da Hrvati razumiju Ukrajince jer su preživjeli rat prije 30 godina. Znaju što sada osjećaju Ukrajinci i pomažu nam na svaki način', dodala je.

Vaša reakcija na temu