Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay POMOĆ UKRAJINCIMA Omogućen pojednostavljen ulazak kućnih ljubimaca u pratnji vlasnika u Hrvatsku
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

POMOĆ UKRAJINCIMA Omogućen pojednostavljen ulazak kućnih ljubimaca u pratnji vlasnika u Hrvatsku

Kako bi se smanjio javnozdravstveni rizik zbog izuzeća od uspostavljenih mjera za kontrolu bjesnoće, veterinarska inspekcija će u svakom zasebnom slučaju odrediti mjere

Slijedom koordiniranih aktivnosti među državama članicama i Europske komisije, Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji sa veterinarskom inspekcijom Državnog inspektorata Republike Hrvatske i Hrvatskom veterinarskom komorom privremeno omogućilo pojednostavljen ulazak na područje Republike Hrvatske kućnih ljubimaca (ponajprije pasa i mačaka) u pratnji vlasnika izbjeglih iz Ukrajine.

Naime, za unos kućnih ljubimaca iz Ukrajine je inače, uz uobičajene uvjete (identifikacija mikročipom, validno cijepljenje protiv bjesnoće, veterinarski certifikat) potreban i zadovoljavajući titar protutijela na bjesnoću te protek razdoblja od 3 mjeseca nakon uzetog uzorka. U posebnim slučajevima, unos životinja je moguć i prije ispunjenja tih uvjeta uz pismeno odobrenje Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. 

Zbog humanitarnih razloga i dobrobiti životinja, Ministarstvo poljoprivrede privremeno dozvoljava u skladu s Naredbom o mjerama za prihvat nekomercijalnog premještanja kućnih ljubimaca u pratnji vlasnika izbjeglih iz Ukrajine (NN 26/2022) unos kućnih ljubimaca koji ne ispunjavaju sve gore navedene zahtjeve i bez prethodnog odobrenja, svim vlasnicima izbjeglim iz Ukrajine koji u Hrvatsku doputuju sa svojim ljubimcima. Kako bi se smanjio javnozdravstveni rizik zbog takvog izuzeća od uspostavljenih mjera za kontrolu bjesnoće, veterinarska inspekcija će u svakom zasebnom slučaju odrediti mjere koje je potrebno ispuniti nakon dolaska na odredište u Republiku Hrvatsku te uputiti vlasnike na koji način će to učiniti. 

U ovom trenutku nije moguće procijeniti koliki broj kućnih ljubimaca će u Hrvatsku stići sa izbjeglim vlasnicima iz Ukrajine, ali će sasvim izvjesno dio njih biti potrebno smjestiti određeno vrijeme u skloništa. U tu svrhu je potrebno slobodne kapacitete u skloništima rezervirati neko vrijeme, budući da su trenutni prioritet kućni ljubimci koji stižu s vlasnicima.

Slijedom navedenog, eventualnu pomoć u zbrinjavanju napuštenih kućnih ljubimaca nepoznatog zdravstvenog statusa bit će moguće razmatrati u narednom razdoblju ako to okolnosti i kapaciteti za zbrinjavanje u skloništima dopuste, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Vaša reakcija na temu