Foto: pixabay.com Posilović: Represivne mjere primjenjivat će se samo u krajnjem slučaju

Posilović: Represivne mjere primjenjivat će se samo u krajnjem slučaju

'Policija postupa isto kao i kod svakog drugog prekršaja'

U subotu na snagu stupaju izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se uvode kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera. Tako će osoba koja ne nosi masku ili kojoj ona ne pokriva nos i usta moći dobiti kaznu od 500 kuna.

Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama Zakona.

Također, propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih Zakonom, odnosno ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.

Davor Posilović iz Ravnateljstva policije opisao je kako će to u praksi izgledati.

'Od proglašenja epidemije policija u kontinuitetu provodi mjere i radnje s ciljem kontrole provedbe sigurnosnih mjera koje donosi Nacionalni stožer. Nama se sutra ništa ne mijenja, utoliko je promjena što su na snagu stupile izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti pa se mogu izricati sankcije', rekao je Posilović za RTL Danas.

'Svoj posao provodit ćemo isto i od sutra. No svjesni smo činjenice da za one koji se neće pridržavati mjera, ali to smatramo da će prije biti izuzeci nego pravilo, postoji mogućnost izricanja i mogućnost primjene represivnih mjera', kazao je.

Posilović je objasnio kako će se represivne mjere primjenjivati samo u krajnjem slučaju, da će se ići od upozorenja, zatim pisanih pa tek su onda krajnji slučaj represivne mjere te je naglasio da policija postupa isto kao i kod svakog drugog prekršaja.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(82167, "");
Pregledaj komentare