Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POVRAT POREZA Porezna uprava pojasnila kojim redoslijedom isplaćuju

POVRAT POREZA Porezna uprava pojasnila kojim redoslijedom isplaćuju

Većina isplata do kraja svibnja

Porezna uprava objavila je kako je do 13. svibnja 2022. godine poreznim obveznicima otpremila 298.095 rješenja o utvrđenoj razlici za povrat, odnosno razlici za uplatu poreza i prireza porezu na dohodak. RTL je provjerio kojim se kriterijima pritom vode.

Tvrde kako ni abecedni redoslijed, ni grupacija po tvrtki kao ni datum rođenja nemaju utjecaj na kriterije izdvajanja i otpreme rješenja.

'Kriteriji izdvajanja rješenja o godišnjem obračunu poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak s iskazanom razlikom za povrat/uplatu za otpremu poreznim obveznicima su sljedeći - unutar jednog područnog ureda Porezne uprave dohvaćaju se po veličini brojčane oznake nadležnih ispostava, unutar ispostave OIB-ovi po veličini od najmanjeg i temeljem izvršene optimalizacije iskorištenosti strojeva za printanje i kuvertiranje printaju se određene količine rješenja. Tjednom obradom izdvajanja i otpremom rješenja obuhvaćeni su svi područni uredi', pojasnili su.

Podsjetili su pritom i kako je proces izvršenja povrata poreza temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2021. započeo 2. svibnja 2022. godine te će se povrati poreza izvršavati onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim su izdavana rješenja.

Tako će u razdoblju od 16. do 20. svibnja 2022. godine biti otpremljeno 192.407 rješenja, a u razdoblju od 23. do 27. svibnja 2022. godine 155.627 rješenja čime će većini poreznih obveznika biti izvršena dostava rješenja.

Prema planu Porezne uprave, većina povrata bi se trebala izvršiti do kraja svibnja. Istaknuli su da će manjem broju poreznih obveznika koji imaju neusklađene podatke bitne za obračun godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za 2021. godinu rješenja biti dostavljena u narednom razdoblju.

Vaša reakcija na temu