Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Pravomoćna presuda u Šibeniku za euro kredit

Pravomoćna presuda u Šibeniku za euro kredit

Presudu je dobio uspješni splitski odvjetnik Srđan Kalebota

Nastavlja se niz pravomoćnih presuda za preplaćene kamate iz euro i kunskih kredita, pa je tako 1. rujna 2020. Županijski sud u Šibeniku potvrdio pravomoćnost presude Općinskog suda u Makarskoj, Stalne službe u Imotskom, kojom je OTP banka osuđena zbog ugovaranja ništetnih odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi, pa mora vratiti tužitelju potrošaču oko 90.000 kuna preplaćenih kamata, što će zajedno sa zateznim kamatama biti oko 180.000 kuna, i još mora platiti 22.000 kuna sudskih troškova. Kredit je iznosio 140.000 eura odnosno oko milijun kuna, navode iz udruge Franak.

Presudu je dobio uspješni splitski odvjetnik Srđan Kalebota, poznat po čitavom nizu presuda za sve valute i vrste kredita, na temelju kojih se tužiteljima moraju vratiti preplaćeni anuiteti, bilo zbog ništetnog tečaja CHF, bilo zbog ništetnih kamata, bilo zbog nezakonito naplaćenih izlaznih naknada za prijevremenu otplatu kredita.

- Ukratko, presudom je utvrđeno da se radi o jednakom kršenju prava kao i za potrošače u kreditima s valutnom klauzulom CHF, te da meritum kolektivne presude vrijedi i za eure, i za kune, mada ta presuda nije izravno primjenjiva na te kredite, pa se mora provesti dokazni postupak. Utvrđeno je i da nema zastare potraživanja, jer je tako utvrdio Vrhovni sud RH, po čijem pravnom shvaćanju od 30. siječnja 2020. zastara potraživanja počinje teći tek po utvrđenju ništetnosti - naveli su iz udruge.

- Mi naglašavamo kako je odredba o kamatnoj stopi koja se mijenja odlukom banke ništetna i za pravne osobe, jer se radi o neodredivoj ugovornoj obvezi, koja je ništetna u skladu s člancima 269. do 272. Zakona o obveznim odnosima - dodali su.

Pozvali su sve potrošače i pravne osobe koji su ugovarali kredite s promjenjivom kamatnom stopom prije 2013. godine, u bilo kojoj valuti, da se jave radi potrebnih informacija o tužbama na mail adresu: franak.tuzbe@gmail.com.

Vaša reakcija na temu