Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Pred Hrvatskom su veliki izazovi kako bi se poboljšale medijske slobode

Pred Hrvatskom su veliki izazovi kako bi se poboljšale medijske slobode

Zabrinjavajuće izvješće Međunarodne misije za slobodu medija

Međunarodna misija za slobodu medija (MFRR) koja je ovih dana boravila u Hrvatskoj u svom izvještaju istaknula je nekoliko značajnih problema u vezi s reformom zakona o medijima, transparentnošću državnog oglašavanja i sigurnošću novinara, uključujući SLAPP-ove. Iako su primijećene neke obećavajuće inicijative, još je dalek put pred Hrvatskom da osigura slobodno i neovisno medijsko okruženje, navode iz MFRR-a, prenosi Hrvatsko novinarsko društvo.  

Stručnjaci misije za brzi odgovor na slobodu medija (MFRR) u razdoblju od 9. do 20. rujna 2024. godine  izaslanstvo misije sastalo se s predstavnicima Ministarstva kulture i medija, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova, zastupnika političke stranke Možemo, Agencije za elektroničke medije, Predstavništva Europske unije u Hrvatska, udruga nakladnika, Hrvatskog novinarskog društva (HND), Sindikat novinara Hrvatske, glavnim urednicima, te novinarima velikih medijskih kuća te s akademicima, odvjetnicima i akteri civilnog društva. Nažalost, Vrhovni sud nije odgovorio na poziv za sastanka, a Pravosudna akademija ga je odbila.

Reforma zakona o medijima. Zabrinutost oko procesa

Kako se navodi u izvješću aktualnu reformu Zakona o medijima žestoko su kritizirali civilno društvo i javni nadzornici, posebice u pogledu nedostatka konzultativnog procesa. Prethodni nacrt zakona sadržavao je sporne odredbe, poput dopuštanja nakladnicima nedopuštenog utjecaja na uredništvo i politiziranja postupka imenovanja članova Agencije za elektroničke medije. Novi nacrt očekuje se na jesen, ali to još  nije priopćeno HND-u i SNH-u.  Bez obzira na to, MFRR je spreman, zajedno s organizacijama civilnog društva, HND-om i SNH-om pomno pratiti proces kako bi osigurao njegovu transparentnost i inkluzivnost.

SLAPP: Stalni problemi unatoč vladinim inicijativama

- Slučajevi SLAPP-a i dalje predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi medija u Hrvatskoj, s velikim brojem prijavljenih unatoč obećanjima vlade da će se pozabaviti ovim problemom. Ministarstvo kulture i medija osnovalo je radnu skupinu koja će se baviti SLAPP-ovima, no njezinu učinkovitost tek treba utvrditi. Nedostatak jedinstvene metodologije za registraciju slučajeva SLAPP-a u državnim tijelima i civilnom društvu ostaje izazov. U listopadu će se formirati nova radna skupina koja će izraditi mapu puta za prijenos europskih Anti-SLAPP instrumenata, a Ministarstvo pravosuđa trenutno analizira EU direktivu o SLAPP-ovima kako bi razumjelo kako bi se prijenos mogao odvijati u trenutnom zakonodavnom okviru. Međutim, nisu navedeni jasni planovi za njegovo prenošenje u nacionalni zakon niti bilo kakve učinkovite mjere za rješavanje domaćih slučajeva. Civilno društvo i promatrači nastavljaju naglašavati potrebu za većim obrazovanjem sudaca o SLAPP-ovima. Brojni slučajevi SLAPP-a dolaze iz samog pravosuđa a ciljem ušutkavanja kritičkog izvještavanja. Kleveta je i dalje kazneno djelo u Hrvatskoj, bez najavljenih planova za njezinu dekriminalizaciju unatoč opetovanim pozivima lokalnih dionika i međunarodnih organizacija za slobodu govora i slobodu tiska, navode iz MFRR-a.

Transparentnost državnog oglašavanja i neovisnost javnog medijskog servisa

Transparentnost u državnoj dodjeli oglašavanja medijskim kućama predstavlja veliki problem, posebno na lokalnoj razini. Mnoge institucije ne otkrivaju te podatke, što izaziva zabrinutost zbog njihovog utjecaja na uredničku neovisnost. Nedavni pozivi krajnje desnog Domovinskog pokreta da se obustavi financiranje Novosti, novina nacionalne manjiname, pojačali su zabrinutost zbog političkog pritiska i vladinog odbijanja slobode medija. Uz to, nedostatak neovisnosti javnog medijskog servisa HRT-a bilo je često pitanje na koje je upozorilo više dionika. Ova zabrinutost izravno je povezana s provedbom Europskog zakona o slobodi medija (EMFA). Međutim, državne institucije nisu s izaslanstvom podijelile nikakav konkretan plan za njegovu transpoziciju.

Agencija za elektroničke medije: Rizici politizacije

Trenutačni postupak imenovanja članova Agencije za elektroničke medije riskira politizaciju, budući da kandidate bira vlada, a parlament odobrava jednostavnom većinom. Dionici su predložili da bi imenovanja trebala zahtijevati dvotrećinsku većinu kako bi se osigurala veća neovisnost i smanjilo političko uplitanje.

Sigurnost novinara: Pozitivni koraci, ali potrebno više ambicija

Iz MFFR-a navode kako pohvaljuju nedavni sporazum između Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata hrvatskih novinara (SNH) , koji je rezultirao s dva protokola usmjerena na poboljšanje sigurnosti novinara tijekom javnih prosvjeda i istrage napada. protiv novinara. -Međutim, potrebni su daljnji koraci kako bi se protokoli dobro implementirali na lokalnoj razini. Zaštita privatnih podataka novinara u sudskim postupcima koji se odnose na napade ostaje još jedan problem. Osim toga, naši razgovori s dionicima otkrili su da političari, osobito kada se bave istragama povezanima s korupcijom, često sudjeluju u klevetničkim kampanjama protiv novinara, osobito žena. Takva retorika potkopava ulogu slobodnog tiska i obeshrabruje kritičko izvještavanje, naglašava se u Izvješću.

Pristup informacijama: Stalni izazovi

- Novinari se i dalje suočavaju s preprekama u pristupu informacijama od strane Povjerenika za pristup informacijama, pri čemu su kašnjenja i odbijanja česta. To onemogućuje njihovu sposobnost pravovremenog i točnog izvještavanja o pitanjima od javnog interesa. Misija u Hrvatskoj jasno je dala do znanja da, iako su najavljene neke pozitivne mjere za rješavanje problema slobode medija, i dalje postoje značajni izazovi. Civilno društvo, novinarske udruge i međunarodna promatračka društva nastavit će pomno pratiti ova pitanja i apelirati na hrvatsku vladu da slobodu medija stavi na prvo mjesto kao kamen temeljac demokracije.

Brzi odgovor na slobodu medija (MFRR) objavit će iscrpno izvješće o svojim nalazima u narednim mjesecima. Iskreno zahvaljujemo svim sugovornicima koji su odvojili vrijeme da se sastanu s nama i podijele svoja saznanja. Misiju je predvodio ARTICLE 19 Europe, zajedno s Europskom federacijom novinara (EFJ), a pridružili su mu se partneri iz Europskog centra za slobodu tiska i medija (ECPMF), Međunarodnog instituta za tisak (IPI), Free Press Unlimited (FPU), i Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT), stoji u Izvješću MFRR-a.

Vaša reakcija na temu