Predstavljen projekt suradnje Medicinskog fakulteta u Splitu i Regiomed Kliniken iz Bavarske

Predstavljen projekt suradnje Medicinskog fakulteta u Splitu i Regiomed Kliniken iz Bavarske

Hrvatski ministar Milan Kujundžić i bavarska ministrica zdravstva Melanie Huml odazvali su se pozivu Dragana Primorca

Danas je u vijećnici Medicinskog fakulteta Split održana tiskovna konferencija povodom koje je predstavljen jedinstveni projekt međunarodne suradnje Medicinskog fakulteta u Splitu te Regiomed Kliniken iz Bavarske. Uspješna četverogodišnja suradnja Sveučilišta u Splitu i Regiomed Kliniken predstavlja iznimno važan i jedinstven koncept integriranih studija na europskoj razini te to dokazuju više od 100 uključenih studenata čiji oblik edukacije predstavlja jedinstven model školovanja u Europi te se time snažno pozicionira hrvatsko obrazovanje na globalnom tržištu jer osim edukacije studenata, jača se suradnja liječnika i profesora između zemalja. Uz to odnedavna je i 30-tak liječnika iz Regiomed Kliniken upisalo i doktorski studj na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u SPlitu.

Suradnja te ustanove sa Sveučilištem u Splitu, odnosno Medicinskim fakultetom, jedinstven je primjer u Hrvatskoj u kojemu će jedna hrvatska visokoškolska institucija sustavno obrazovati njemačke liječnike za potrebe regije u kojoj djeluje Regiomed Kliniken, a uz to bi trebala pridonijeti povećanju mobilnosti studenata i nastavnika u oba smjera, kao i u ostvarivanju suradnje hrvatskih i njemačkih liječnika  u kliničkoj praksi i znanosti.

Svečanosti su nazočili dr. Melanie Huml, ministrica zdravstva Bavarske, prof.dr. Milan Kujundžić, ministar zdravstva Hrvatske, prof.dr. Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, prof.dr. Dragan Primorac, inicijator suradnje i član Upravnog odbora, Jelena Hrgović Tomaš, zamjenica gradonačelnice Splita, župan Blaženko Boban, bavarski župani Christian Meißner i Hans-Peter Schmitz,  prorektor prof.dr. Tomislav Kilić, studenti i više od 200 uzvanika.

Regiomed Kliniken smješten u njemačkoj pokrajini Bavarskoj (gornjoj Frankoniji) i Južnoj Turingiji, konzorcij je koji okuplja četiri bolnice u gradovima Coburgu, Hildburghausenu, Lichtenfelsu, Sonnebergu te devet medicinskih centara na čak 11 lokacija. Regiomed Kliniken je u 2014. godini zapošljavao 4.600 osoba, a godišnje osoblje obavi oko 20 tisuća operacija i oko 40 tisuća nekirurških zahvata na 49 odjela.

Ministrica zdravstva Bavarske dr. Melanie Huml izjavila je da je ovaj projekt od posebnog značaja kako za Bavarsku tako i za Republiku Hrvatsku i predstavlja koncept integracija kojemu teži Europska unija. Zahvalila je svima koji su uključeni u ovaj projekt koji educira buduće liječnike iz Bavarske.
Ministar zdravstva RH prof. dr. Milan Kujundžić istaknuo je da ovaj projekt Hrvatsku strateški pozicionira i posebno je zahvalio inicijatoru projekta prof.dr. Draganu Primorcu. Istaknuo je kako ovakvim projektima dobivaju svi te je uvjeren da će dio budućih liječnika iz Bavarske ostati živjeti i raditi u Hrvatskoj.
 Inicijator projekta i član upravnog odbora prof. dr. Dragan Primorac je rekao:
- Sretan sam što su kolege iz Bavarske na moju inicijativu upravo odabrale Sveučilište u Splitu kao mjesto educiranja njihovih studenata, prvenstveno zbog izvrsnosti i međunarodnog ugleda. Ovaj model edukacije bavarskih studenata predstavlja jedinstven model edukacije na teritoriju EU kroz koji studenti dobivaju najbolje od obje države. Čini me posebno ponosnim što mlade ljude iz države s jednim od najrazvijenijih svjetskih gospodarstava obrazujemo u Hrvatskoj, a već danas jedan dio njih je izrazio želju da će nakon završenog studija ostati u Hrvatskoj. Uvjeren sam da poput ovog projekta, Hrvatska može svjedočiti izvrsnost i u drugim projektima koji će našu državu globalno pozicionirati.
Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(48288, "");
Pregledaj komentare