Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Predstavljene nove e-propusnice, provjerite što se mijenja

Predstavljene nove e-propusnice, provjerite što se mijenja

Može se tražiti od danas

Ministar uprave Ivan Malenica predstavio je uslugu 'e-propusnica' u sklopu Centra dijeljenih usluga koji povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. E-propusnica omogućit će se jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe te će sustav kontrole izdanih propusnica biti učinkovitiji, priopćeno je iz Ministarstva uprave.

Također, omogućit će i pomaganje u identifikaciji osoba koje krše mjere samoizolacije, dodaje se.

Propusnice će i dalje će izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita, u skladu s odredbama iz odluke Stožera, no sve će podatke o onima za koje izdaju propusnice morati upisivati u aplikaciju te će tim podacima raspolagati državna tijela.

- Od danas će se moći tražiti digitalna e-propusnica. Osnovni cilj je stvoriti jedno jedinstveno mjesto za propusnice čime će se smanjiti krivotvorenje, a znat će se za što su se ranije izdavale propusnice. Razlozi izdavanja su kao i do sada. Izdaju ih poslodavci, liječnici, a za građane nadležni stožer civilne zaštite. Građani je mogu pokazati u elektronskom i fizičkom obliku. Mogu se koristiti na mobilnom uređaju, PDF propusnica ima QR kod - rekao je Malenica.

Apelirao je na građane da budu odgovorni. 

- Bilo je zlouporaba. Imali smo poslodavce koji su izdavali propusnice osobama koje nisu kod njih u radnom odnosu. Ova usluga se temelji na odluci stožera. Kako stožer bude donosio nove odluke, mi ćemo prilagođavati uslugu - rekao je Malenica.

Rekao da se propusnice neće moći izdavati osobama u samoizolaciji te da će to sustav prepoznati. Dodao je i da će se do ponedjeljka, kako se nada, sve stare i važeće propusnice zamijeniti novima.

Vaša reakcija na temu