Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Predstavljeno referendumsko pitanje inicijative Zaštitimo hrvatsku kunu

Predstavljeno referendumsko pitanje inicijative Zaštitimo hrvatsku kunu

'Politički je legitimno postaviti hrvatskom narodu pitanje je li za uvođenje eura'

Predstavnici referendumske inicijative Zaštitimo hrvatsku kunu 27. rujna ispred Hrvatske narodne banke održali su tiskovnu konferenciju na kojoj su predstavili organizacijski odbor i referendumsko pitanje. Govorili su predstavnici referendumske inicijative iz Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček i Hrvoje Zekanović, iz Hrvatske stranke prava Nikica Augustinović, iz Generacije obnove Frano Čirko i predsjednik organizacijskog odbora Marko Milanović Litre.

- Hrvatski suverenisti prije dva su mjeseca krenuli s inicijativom Zaštitimo hrvatsku kunu. Priključile su nam se još neke političke opcije, kao što su Hrvatska stranka prava, Neovisni za Hrvatsku, Generacija obnove i istaknuti pojedinci - rekao je Marijan Pavliček, uvjeren da će inicijativa dobiti i širu potporu.

Da je ulazak Hrvatske u eurozonu prebitno pitanje, o kojemu može odlučivati isključivo hrvatski narod na referendumu, poručio je saborski zastupnik suverenista Marijan Pavliček, mjesec dana prije početka prikupljanja potpisa za referendum.

Medijima su se potom obratili predsjednik Hrvatske stranke prava Nikica Augustinović i predsjednik Generacije obnove Frano Čirko.

- Već imamo četveroznamenkasti broj prijavljenih volontera. Veliki je entuzijazam po pitanju referenduma iz čega zaključujemo da je politički legitimno postaviti hrvatskom narodu pitanje je li za uvođenje eura - istaknuo je Čirko.

Pozvao je sve kojima je pitanje uvođenja eura važno da im se prijave kao volonteri, posebno mlade koji, kaže, najviše i pristupaju toj inicijativi.

- Nadam se da ćemo se svi zajedno izboriti da hrvatska kuna ostane u hrvatskoj lisnici i da ova zgrada ostane Hrvatska narodna banka - rekao je Frano Čirko.

Predsjednik organizacijskog odbora referendumske inicijative, saborski zastupnik Marko Milanović Litre, pročitao je referendumsko pitanje: Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba koja glasi: 'Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu.'

- Ovo je pitanje usmjereno na vraćanje demokracije u Hrvatsku, na vraćanje povjerenja građana u politiku. Želimo zajedno s građanima stvarati budućnost Hrvatske, da građani budu uključeni u sve procese bitne za budućnost države - poručio je Milanović Litre.

Vaša reakcija na temu