Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Privredna banka Zagreb mora potrošaču vratiti 20.000 kuna preplaćenih kamata iz kunskog kredita

Privredna banka Zagreb mora potrošaču vratiti 20.000 kuna preplaćenih kamata iz kunskog kredita

Uz zatezne kamate moraju platiti i sudske troškove

Županijski sud u Splitu potvrdio je pravomoćnost presude Općinskoga suda u Rijeci kojom je potvrđeno da je Privredna banka Zagreb ugovorila nepoštenu i time ništetnu odredbu o promjeni kamatne stope u kunskome ugovoru o kreditu, s potrošačem Daliborom Šimičevićem iz Viškova, poručuju iz udruge Franak. 

Privredna banka Zagreb mora vratiti 20.000 kuna preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate te platiti još i 15.000 kuna sudskih troškova.

Presudom je utvrđeno da je nepoštena i ništetna odredba o promjeni kamatne stope odlukom banke, da nema zastare potraživanja, jer se i na kunske kredite primjenjuje kolektivna presuda, pa u skladu s odlukom Vrhovnoga suda RH kolektivna tužba prekida zastaru potraživanja te da nema zastare potraživanja niti u skladu s poznatim stavom Županijskoga suda u Rijeci, koji smatra da zastara potraživanja obezvrjeđuje institut ništetnosti.

- Time je još jednom potvrđeno da su banke ugovarale nepoštenu promjenjivu kamatnu stopu u svim potrošačkim kreditima, bez obzira na valutu kredita, ugovorenim prije 10. siječnja 2013. godine. Očekujemo da Vrhovni sud RH uskoro donese svoj stav o zastarama potraživanja vezano za ništetnost ugovora odnosno ništetnost ugovornih odredaba. Taj stav presudan je za pravnu sigurnost svih tužitelja kojima su banke opljačkale novac primjenom nepoštenih i time ništetnih kamata - poručuju iz udruge Franak.

Vaša reakcija na temu