Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay PROGNOZE STRUČNJAKA: U najblažoj varijanti do jeseni u Hrvatskoj još 2000 zaraženih

PROGNOZE STRUČNJAKA: U najblažoj varijanti do jeseni u Hrvatskoj još 2000 zaraženih

Trenutno prevladava mlađa populacija oboljelih

Vladin Znanstveni savjet za koronavirus nije pretjerano optimističan, doznaje Jutarnji list, čiji izvori kažu da će prema njihovom procjenama, nastavi li se ovako, bez promjena u ponašanju, ali i smanjivanja osoba na okupljanjima, kroz tri tjedna nastupiti povećanje broja oboljelih za onoliko koliko ih je bilo ukupno u prvom valu, odnosno više od dvije tisuće, dok bi kroz mjesec i pol moglo biti i pet tisuća oboljelih.

U najblažoj varijanti, gdje se svi pridržavaju mjera, sadašnjim brojkama valja pridodati još do 2000 oboljelih. Trenutno prevladava mlađa populacija oboljelih te se smatralo da je to dobra vijest jer obično imaju bolje kliničke slike od starijih. No, i među mlađima neki reagiraju jako loše, a struka je posebno upozoravala da je samo pitanje vremena kad će zaraza s mlađih prijeći na starije.

Nakon umaškog doma za starije, koji je virus pogodio prije koji dan, jučer su stigli pozitivni nalazi i za tri djelatnice doma u Klaićevoj ulici. Osam zaposlenika koji su bili u bližem kontaktu sa zaraženom kolegicom stavljeno je u samoizolaciju, a nitko od korisnika nema simptome.

Iako je izvor zaraze teško saznati, najizglednije je da su se djelatnice zarazile na dan izbora. Naime, šest djelatnica doma bile su u biračkom odboru. Tri zaražene su nosile materijal na Velesajam pa je pretpostavka da je do zaraze došlo upravo tamo. Sve su imale maske i rukavice, ali nema stopostotne zaštite.

Jučer su na snagu stupile nove mjere, odnosno obveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima i to za sve osim za djecu mlađu od dvije godine te neke druge osobe s određenim dijagnozama koje zbog prirode bolesti ne mogu nositi maske.

- Velike trgovine i šoping centri imaju svoje zaštitare. Manje trgovine ne smiju uslužiti nikoga bez maske, nema toliko policije ni inspektora koji mogu pokriti sve, to je razlog zašto apeliramo na svijest građana - rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i dodao da trgovci i ugostitelji mogu pozvati 112 ili policiju ako dođe do problema.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, mjere će se donositi u skladu s brojkama novooboljelih, tako da ako bude novih većih povećanja, a pogotovo ako budu vezana uz veća okupljanja, ići će se na nova ograničavanja broja okupljenih. Naime, prema novim uputama, sva okupljanja veća od sto osoba imaju nova pravila, a to znači osobu koja nadgleda, ali i prijavu svih sudionika. Na pitanje odnosi li se to i na mise, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak odgovorio je potvrdno.

Vaša reakcija na temu