Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot PROMIJENIO MIŠLJENJE Milanović koronu nazvao karijesom, a sad poručio da je narušila zdravlje diljem svijeta

PROMIJENIO MIŠLJENJE Milanović koronu nazvao karijesom, a sad poručio da je narušila zdravlje diljem svijeta

Pred WHO-om je govorio o pandemiji

Predsjednik Zoran Milanović u posjetu je Ženevi. Tamo je sudjelovao na otvorenju 75. zasjedanja Svjetske zdravstvene skupštine (World Health Assembly).

Izrazio je zadovoljstvo što se obraća na 30. godišnjicu ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode. Podsjetio je na važnost suradnje Hrvatske s WHO-om.

- Prije točno 30 godina hrvatska zastava ponosno je podignuta ispred sjedišta UN-a na East Riveru i u drugim središtima Ujedinjenih naroda. Privrženost Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u ovom kontekstu, za mladu nezavisnu državu u kojoj je bjesnio rat, bila je od posebne važnosti. Ovo je bio naš prvi nastup na globalnoj sceni, gdje smo tražili pomoć, ali i ponudili lekcije koje smo izvukli i dobru volju za zajednički rad za opće dobro u svijetu - rekao je Milanović, prenosi RTL

U govoru je istaknuo povezanost s temom ovogodišnjeg zasjedanja 'Zdravlje za mir, mir za zdravlje' te se dotaknuo i Domovinskog rata.

- Ona vraća živa sjećanja na granatiranje bolnica, zdravstvenih ustanova i vozila hitne pomoći koja su prevozila žrtve tijekom rata u Hrvatskoj 90-ih godina, kao i na izvanredno zdravstveno stanje uzrokovano velikim brojem civilnih žrtava. Čak ni dječje bolnice u to vrijeme nisu bile sigurne zone - poručio je predsjednik.

Smatra da situacija u Ukrajini nije jedina krizna situacija s kojom se svijet trenutno suočava.

- Vjerujem da je jasno kako je mir preduvjet za uključiv, pravedan pristup zdravlju kao dio drugih uključivih i pravednih pristupa drugim socijalnim uslugama - dodao je.

U govoru se dotaknuo i pandemije COVID-19 te rekao da je 'ona oštetila zdravlje diljem svijeta na izravan i na mnoge neizravne načine'. Ranije je pak koronu nazvao karijesom.

Uoči zasjedanja na skupštini, predsjednik je održao bilateralni sastanak s generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom. On pak je proglasio Sanju Musić Milanović 'Prvakom zdravlja 2022. godine' zbog dugogodišnjeg zagovaranja i djelovanja u području promicanja zdravlja.

Vaša reakcija na temu