Foto: Pixabay Prvi udarni vikend nakon otvaranja granica

Prvi udarni vikend nakon otvaranja granica

Povećanje prometa na cestama budi optimizam u sezonu

Zbog otvaranja granica opravdan je strah da će drugi val možda stići i ranije. Iz tjedna u tjedan u Hrvatsku ulazi sve veći broj putnika. Jučer se na granicama čekalo i do sat i pol. Danas promet teče bolje i većih čekanja više nema, prenosi RTL.

Buđenje prometa osjeća se i na autocestama, iako su još uvijek većina vozača- domaći. Ove sezone  i dobra vijest - nema viših ljetnih poskupljenja cestarina. 

Epidemija je popustila i otvorila granice  Na ulazu u Hrvatsku većih zastoja nema, čekalo se jutros i sat vremena. Oni koji su za putovanje odabrali subotnje jutro umjesto petka poslijepodne pogodili su. 

'Imamo sreće, mi smo se plašili. Sad, ako je ovako, super je', rekao je Zvonko Gavranić iz Njemačke.

'Mislim da trebam imati potvrdu zemljišne knjige i dokumente. Sada je super. Inače, muž je išao prije, dva sata je čekao u petak', rekla je Jasmina Gruić iz Slovenije.

Prema podacima MUP-a od ponoći do poslijepodne u Hrvatsku je cestom ušlo više od 22.000 Hrvata, a gotovo dvostruko više stranaca. Pomorski i zračni promet ne bilježe veći broj ulazaka. To je značajno povećanje u odnosu na prošlu subotu kada je u državu ušlo upola manje Hrvata i 15.000 stranih državljana manje. No, sve je to neusporedivo s prošlogodišnjom posljednjom subotom u svibnju kada je u Hrvatsku ušlo ukupno 250.000 putnika.

I iz HAK-a potvrđuju buđenje prometa. U informativnom centru jučer su zabilježili 460 poziva, što su, kažu, već sezonske brojke. HAC kompletne podatke za ovaj tjedan još nema, ali na autocestama je već prošlog tjedna, doznajemo, zabilježeno 20 postotno povećanje prometa, a ovog tjedna je 30 posto više vozila.

One uobičajene ljetne gužve nema ni na odmorištima na autocesti. Automobila ima, ali u pitanju su uglavnom registracijske oznake iz Hrvatske, dakle Hrvati koji idu na more.

Ministarstvo prometa očekuje da će domaće vozače na brže i sigurnije autoceste privući i odluka o ukidanju sezonskog povećanja cijena. A od sredine lipnja potpuno bi se trebala ukinuti mostarina na Krčkom mostu koji je bio zadnja etapa puta velikom broju današnjih putnika kojima kao da nedostaju sezonske gužve.

'Vidi se optimizam. Bila je gužva između Jastrebarskog i Karlovca, ali, evo, mi smo ustrajali i uspjeli', rekao je Stjepan Žuljić iz Zagreba.

Koliko god gužve na cestama nerviraju, u ovo vrijeme godine na njih smo navikli pa povećanje prometa budi optimizam za turističku sezonu. Nadajmo se samo da s dolaskom turista neće stići i korona, zaključuje RTL.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(65986, "");
Pregledaj komentare