Foto: Pixabay.com Prvo ubojstvo u Hrvatskoj dogodilo se prije 7500 godina, muškarac je umro nakon uboda kopljem u stražnjicu

Prvo ubojstvo u Hrvatskoj dogodilo se prije 7500 godina, muškarac je umro nakon uboda kopljem u stražnjicu

Nitko mu nije izvadio šiljak iz kosti te ga je vjerojatno nakon nekoliko dana dokrajčila neka infekcija, kaže Mario Novak

Skupina hrvatskih znanstvenika objavila je prije nekoliko dana vrlo interesantno istraživanje o ubojstvu koje se dogodilo prije 7500 godina, tijekom neolitika, u blizini Zadra.

Radi se o ubojstvu koje se dogodilo cijelih 3000 godina prije fascinantnih piramida, a naši arheolozi su u ovome slučaju preuzeli i ulogu detektiva te pokušali rekonstruirati sam tijek zločina.

Doznali su da je u pitanju muškarac, star između 25 i 30 godina, vjerojatno pogođen kopljem u stražnjicu, jer je u kosti ostao zaglavljen dio vrha, te da neolitik nije bio baš tako mirno razdoblje kao što se ranije pretpostavljalo, nego je više podsjećao na scenarij serije Igra prijestolja, ali smješten u mlađe kameno doba.

Index je porazgovarao s Mariom Novakom, bioarheologom iz Instituta za antropologiju u Zagrebu, koji je sudjelovao u ovome istraživanju. Ispričao je kako su prilikom istraživanja na lokalitetu Smilčić pronašli odlomljeni vrh projektila čiji oblik ne odgovara strelici, previše je izdužen, stoga pretpostavljaju da se radi o vrhu šiljka koplja. Vrh tog šiljka zaglavio se otprilike 2,5 centimetara u kosti. 

- Po njegovoj putanji vidi se da je zadan s leđa. Također, uočili smo da nije padao s visine, već je zadan točno s razine tijela. Dakle, netko tko je zadao taj udarac imao je koplje pozicionirano točno u visini stražnjice. I danas se događaju nesreće u lovu, ali baš ne zvuči plauzibilno da je netko ovog muškarca slučajno kopljem pogodio u stražnjicu. Mnogo vjerojatnije je da se radi o namjernom nasilju - priča Novak.

Dodaje kako ne postoji velika vjerojatnost da je muškarac preživio neko dulje vrijeme nakon napada. 

- Kolega radiolog Mislav Čavka prema nalazima CT-a smatra da je on poživio svega nekoliko dana nakon što je probijen kopljem. Naime, nitko mu nije izvadio šiljak iz kosti te ga je vjerojatno nakon nekoliko dana dokrajčila neka infekcija. Znamo da su narodi tog razdoblja znali za proceduru koja se zove trepanacija. Radi se o bušenju glave i micanju dijela kosti kako bi se saniralo unutarnje krvarenje u mozgu. Najstariji primjeri izvođenja trepanacija u svijetu stari su otprilike desetak tisuća godina, a tijekom kojih je većina preživjela tu vrstu zahvata - kaže Novak.

Istraživanje naslova 'A case of probable interpersonal violence from the Early Neolithic site at Smilčić, Croatia' objavljeno je u znanstvenom časopisu International Journal of Osteoarchaeology, a u njemu su sudjelovali Ivor Janković, Brunislav Marijanović, Mislav Čavka, Mario Carić i Mario Novak. Drevni slučaj iz Smilčića za sada predstavlja najraniji primjer osobnog nasilja na istočnoj obali Jadranskog mora, piše Index.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(58914, "");
Pregledaj komentare