Pupovac: 'Nisam četnik, nitko od mene ne treba tražiti da se ispričavam'

Pupovac: 'Nisam četnik, nitko od mene ne treba tražiti da se ispričavam'

Ne zna se još ni ostaje li SDSS u koaliciji

Milorad Pupovac danas se napokon obratio javnosti. Nije se ispričao zbog izjave u kojoj je Hrvatsku usporedio s NDH niti je otkrio ostaje li SDSS u vladajućoj koaliciji ili ne. 

- Premda se izjave ne stišavaju na moju izjavu o NDH ohrabren sam ti reakcijama. Moje su bojazni manje, nego prije dva tjedna. Brojni su osudili usporedbu s NDH. Današnja Hrvatska ne bi smjela imati ikakve veze s ideologijama mržnje i nasilja. Svi koji su reagirali na osnovu tog osjećaja pozivam da uklonimo ušata ustaška slova s naših fasada, da pozdrave 'Za dom spremni' spremimo i sankcioniramo. Da prestanemo biti slijepi i gluhi i na poruke kao što su 'ubij Srbina'. Da ih osudimo kao poticanje nasilja i pozivam da prestanemo s revizijom prošlosti - rekao je Pupovac. 

Pojasnio je kako on dobro zna razliku 'iz današnje i historijske perspektive'.

- Ja tu razliku živim i zbog nje djelujem godinama politički u Hrvatskoj. Kao što su ju živjeli mnogi od najboljih predstavnika Srba u Hrvatskoj, prije mene. Od mene svatko može tražiti da se distanciram od osuda NDH, ali nitko ne treba očekivati da ću to učiniti. Bilo je raznih zahtjeva prema meni neki su bili podobni za diskusiju, a neki nisu. Što se tiče isprike: ja sam bio nazivan raznim imenima za koje ne mislim da na bilo koji način obilježavaju što ja jesam ili što je naša zajednica. Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da je jesam nikada neću tražiti ispriku. Koji me svrstavaju u ubojice, reći ću da nisam, ali neću ni od njih tražiti ispriku. To je dio političke borbe kroz koju moramo proći. Mi smo spremni nastaviti ne obazirući se na one koji takve zahtjeve šalju. Razgovora s koalicijskim partnerima je bilo je i bit će ih još. Za sve što je potrebno za stabilnost zemlje - rekao je Pupovac. 

Danas će, kaže raspravljati u SDSS-u do kuda su došli i što će dalje biti, a odluka o tome je na članovima predsjedništva.

- O odnosu današnje Hrvatske i nekadašnje NDH sasvim vam lijepo stoji što sam imao za reći, govorim o hrvatskoj državni nasuprot ustaškoj državi - rekao je Pupovac na inzistiranje da jasno kaže ispričava li se ili ne. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(51115, "");
Pregledaj komentare