Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/N1 Relković: HDZ je izgubio izbore, a oporba ne želi pobijediti

Relković: HDZ je izgubio izbore, a oporba ne želi pobijediti

'Netko mora odustati od svjetonazorskih tema'

Politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković komentirao je rezultate izbora na N1 televiziji. Kaže da je upozoravao na prisutnost lažnih narativa.

Kaže da je krivi narativ kad se kaže da je netko nešto osvojio, objasnivši da se nitko od opcija koje su krenule u kampanju nije nalazio uz HDZ: 'HDZ je imao 76, tanki plus. Kad oduzmemo manjince, dobijemo 68. Ima li HDZ danas 68 zastupnika? Ne, nego 61. HDZ je izgubio 7 zastupnika'.

Zatim je naglasio kako smo već 2 dana nakon izbora krenuli u ono što naziva narativom iscrpljivanja: 'U Hrvatskoj imamo strah od nečega što imamo na stolu. Govor o različitim svjetonazorima i nepomirljivostima je govor koji postoji samo u Hrvatskoj. Ovo je strah DP-a i Mosta od velike koalicije'.

Relković zastupa stav da je velika koalicija optimalno rješenje, što bi trebalo biti očito, ali opozicija to ne želi ni uzeti u obzir, mahom zbog neslaganja u svjetonazorima, što ne bi ni trebalo biti fokus takve koalicije.

'Velika koalicija nastaje ciljano. Rješavamo urgentna, zajednička pitanja i, kad dođu sljedeći izbori, svi ćemo imati bolji start. Jer neće biti upisanih mrtvih osoba u biračke popise, neće biti nakaradnih izbornih jedinica i neće biti niza krivo postavljenih institucija. Velika koalicija se dogovara o točno određenim stvarima', tvrdi Relković.

'Netko mora odustati od svjetonazorskih tema', dodaje.

Ističe kako je velika koalicija u prednosti kod sastavljanja: 'Njima ne trebaju svi mandati, čak ni ključni, oni manjinski, a s njima su na 90. Možete imati i promjene Ustava u onome što je tehnički bitno. Prošli saziv je bio takav da, kad se najavljivala neka antikorupcijska inicijativa, svi osim HDZ-a su tražili da se to provede', kazao je, a zatim dodao: 'Ako želimo dovršiti hrvatsku demokraciju, svjetonazorske teme dolaze na red kad se ne bojimo stranke koja je zauzela sve institucije. Tek kad nema stranke takve moći na vlasti, možemo govoriti o svjetonazorskim temama'.

'HDZ je izgubio izbore, ali oporba ne želi pobijediti, ne žele zajedno', naglašava.

Vaša reakcija na temu