Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: pixabay RTL ANKETA: 27 posto građana je jako zabrinuto zbog pandemije koronavirusa

RTL ANKETA: 27 posto građana je jako zabrinuto zbog pandemije koronavirusa

11 posto Hrvata uglavnom ili uopće nisu zabrinuti Covidom - 19

RTL donosi rezultate istraživanja javnog mnijenja o epidemiji koronavirusa koje je provela agencija Valicon. 

Rezultati pokazuju da je velika većina građana zabrinuta zbog situacije s koronavirusom. 27 posto građana je jako zabrinuto, 62 posto u određenoj mjeri. A njih svega 11 posto uglavnom ili uopće nisu zabrinuti. U odnosu na istraživanje prije dva tjedna udio jako zabrinutih se gotovo udvostručio. Žene su nešto zabrinutije od muškaraca, zabrinutost raste s dobi, a udio najviše zabrinutih najveći je u Zagrebu. Razumljivo jer je metropola pretrpjela i razorni potres. Najmanji udio zabrinutih je zanimljivo u Istri, koja je prva uvela drastične mjere, te u Primorju.

Iduće pitanje bilo je 'Kako Vi osobno doživljavate prethodne dane, vezano za širenje korona virusa u Hrvatskoj?'. Najviše građana, 84 posto - odgovorilo je da brine za svoju obitelj. Gotovo polovicu ispitanih brine što će biti s ekonomijom i strahuje da epidemija neće ubrzo završiti. 44 posto građana brine za zdravlje, 35 posto osjeća opću zabrinutost, a 12 posto strahuje za svoje radno mjesto. 

Kad je u pitanju gospodarstvo, 61 posto građana smatra da su mjere za sprečavanje ekonomskih posljedica epidemije na stanovništvo i privredu – odgovarajuće. Trećina ispitanih smatra da su dijelom neprimjerene, a 6 posto da su neprimjerene. Najveće neslaganje s mjerama Vlade je među mladima te na području Zagreba.

Kad su u pitanju mjere za kontrolu širenja virusa – 67 posto smatra da su ove koje su sada na snazi primjerene situaciji. Četvrtina kaže da su preblage, dok 8 posto smatra da su prestroge. Dakle, iako im je teško - građani podržavaju odluke Nacionalnog stožera.

Vezano uz epidemiju koronavirusa, ispitanici žele vjerovati u bolje dane. Da situacija, kad je u pitanju širenje virusa u Hrvatskoj ide na bolje – smatra većina građana, njih 67 posto. Da ide na lošije smatra njih 33 posto.

Na pitanje na koje nitko još nema precizan odgovor – koliko će mjere trajati – 14 posto građana misli da će završiti za mjesec dana. 39 posto, pak, misli da će mjere potrajati 2 mjeseca, čak 27 posto misli da će trajati 3 mjeseca, a petina građana strahuje da će trajati 4 ili više mjeseci. Dakle više od polovice smatra da ćemo ovako živjeti do ljeta.

Na molbu da opišu trenutnu situaciju 37 posto smatra da je neugodna i umarajuća, a isto toliko građana kaže da je podnošljiva. 13 posto smatra da je normalna s obzirom na okolnosti, a 12 posto kaže da je kritična i na trenutke kaotična. Tek 1 posto građana je potpuno pesimistično, a baš nitko, logično, ne misli da je situacija potpuno normalna, prenosi RTL

Vaša reakcija na temu