Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SABOR O UKIDANJU ČLANARINA HGK Marko Pavić: Pazite, plakat ćete!

SABOR O UKIDANJU ČLANARINA HGK Marko Pavić: Pazite, plakat ćete!

'U zadnje 3 godine se 70 posto prihoda ostvaruje od članarina', rekao je Troskot

U Saboru je krenula rasprava o ukidanju obaveznih članarina Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), piše Index.

Zvonimir Troskot je u ime predlagatelja Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori rekao kako bi htio napomenuti da su počeli raspravu tek u 22:20 o tako važnoj temi.

'Izlažem ovaj Prijedlog u dobroj vjeri. Vjerujem da će oporba podržati taj Zakon, a i vi, gospodo iz HDZ-a, koji se zalažete za liberalno tržište. Radnici i poduzetnici će vas gledati kako glasate jer im je ta tema jako važna', rekao je na početku izlaganja Troskot.

'Postavlja se pitanje zašto većina članova ne želi biti prisilno vezana. U ovom trenutku je peticiju za ukidanje obavezne članarine potpisalo više od 20.000 ljudi', rekao je.

'U zadnje 3 godine se 70 posto prihoda ostvaruje od članarina', rekao je Troskot.

'Kada se zbroje sve članarine od 42 kune, one godišnje iznose 165 milijuna kuna. Znači, gospodine Burilović, nije to 'samo 42 kune', nego milijarda kuna u 10 godina', rekao je.

'U usporedbi s drugim državama u EU, mi imamo skoro 12 puta slabiji rezultat robnog izvoza od Slovenije. Slovenija ima 55, a Estonija ima 24 zaposlenih na milijun stanovnika u komorama. Mi imamo 130 zaposlenih na milijun stanovnika. HGK ima najviše zaposlenih, a najmanji izvoz. Najmanje je efikasna od svih', rekao je i dodao kako je u susjednoj Sloveniji članstvo dobrovoljno.

Rekao je i da su supružnici nekih saborskih zastupnika zaposleni u Komori.

'A što mislite, koliko su transparentno zaposleni?' pitao je.

'Da je članstvo dobrovoljno, mislite li da bi nečija djeca ili ljubavnice radili tamo? Naravno da ne, jer bi onda predsjednik morao misliti kako zaraditi taj novac, ne bi mogao loviti lavove po safariju.'

'U Šangaju imamo otvoren ured HGK. Izvoz iz 2018. u 2019. prema Kini je pao za 20 posto. Ako su se troškovi međunarodnih sajmova povećali, poduzetnici postavljaju pitanje tko će odgovarati za pad izvoza?' pitao je Troskot.

Rekao je kako jedino Hrvatska od svih tranzicijskih zemalja ima obavezno plaćanje Komore.

'Sve su ovo razlozi zbog kojih poduzetnici odbijaju Zlatnu kunu, ne žele biti preparirani lavovi ili Mona Lise.'

'Ovaj prijedlog Zakona ne znači da bi se ukidalo članstvo, nego da se omogući poduzetnicima da za svoj novac dobiju adekvatnu uslugu. Poslovanje Komore je netransparentno i namijenjeno je samo uhljebljivanju podobnika.'

'Ako Burilović postane čelnik Podravke, možda Tušek bude čelnik HGK', zaključio je Troskot za kraj.

S njim se prva složila SDP-ova Romana Nikolić.

Boška Ban Vlahek (SDP) rekla je da se slaže kako bi članarina trebala biti dobrovoljna. 

'Ja se ne bih složio sa svim navodima, pogotovo o nekom prošlom sustavu jer više pamtim nego vi mladi kako je nekad bilo. Klub Seljačke strake i HSU će podržati vaš prijedlog, samo nemojte očekivati da će poduzetnici naći neke nove institucije. Jesmo za konkurenciju, da se netko dokazuje radom', rekao je Silvano Hrelja (HSU).

'Čini mi se da je još jedan aspekt ostao ispod radara. Iako su radari Plenkovićeva specijalnost. Nekretnine u vlasništvu HGK, imaju nekretnine na području Europe i svijeta. Što bi bilo s tim nekretninama onda? Naša veleposlanstva plaćaju najam nekretnina vani, a HGK ima nekretnine u svijetu', rekla je Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a.

'Žao mi je da ste se pridružili tom postmodernom rušenju institucija. Komora je imala određenu ulogu u nabavi maski iz Kine. Na primjeru Austrije ću reći što mislim. Pazite kad rušite institucije, plakat ćete za njima', rekao je HDZ-ovac Marko Pavić.

Grozdana Perić iz HDZ-a kaže da je HGK važna institucija i da je 'ovo jako neugodno'.

Miro Bulj iz Mosta pitao je od kud Nadanu Vidoševiću sve što ima.

'Pokrao, nije mu valjda ćaća ostavio', rekao je Bulj.

O ukidanju obaveznih članarina koje su poduzetnici prisiljeni plaćati u javnosti se raspravlja već dugo, a naročito nakon izbijanja koronakrize. Velik dio poduzetnika nezadovoljan je radom HGK te traži da članstvo u HGK bude dobrovoljno, a ne prisilno.

Udruga Glas poduzetnika pokrenula je peticiju kojom se traži ukidanje obveznog financiranja Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Turističke zajednice.

Vladajući HDZ odbija ukinuti obavezu plaćanja članarine HGK, a među poduzetnicima je posebno odjeknula nedavna izjava premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, koji je na aktualnom satu u Saboru ustvrdio da 'HGK i HOK moraju imati prihode' jer 'postoje 150 godina'.

Most je nedavno prikupio dovoljno potpisa oporbenih saborskih zastupnika za saborsku raspravu prijedloga za ukidanje obveznih članarina.

Vaša reakcija na temu