Foto: Unsplash SAD i službeno nominirao Hrvatsku za ukidanje viza

SAD i službeno nominirao Hrvatsku za ukidanje viza

Podsjetimo, vize za SAD trebale bi biti ukinute najkasnije do 30. rujna - završetka američke fiskalne godine

Američki državni tajnik Antony Blinken objavio je kako je nominirao Hrvatsku za program ukidanja viza, prenosi Index

'Danas sam nominirao Hrvatsku da se pridruži Programu za ukidanje viza. Ovaj korak prema bezviznom režimu znak je ogromnoga napretka Hrvatske u ispunjavanju strogih standarda za zemlje sudionice. Nadamo se još jačem odnosu SAD-a i Hrvatske', napisao je Blinken na Twitteru. 

Podsjetimo, vize za SAD trebale bi biti ukinute najkasnije do 30. rujna - završetka američke fiskalne godine. 

Hrvatska na izuzeću od viznog režima radi od 2007. godine. I dok se ukidanje viza često povezivalo sa stopom odbijenica, paralelno je tekla – i teče – intenzivna komunikacija i rad na zadovoljavanju strogih sigurnosnih kriterija.

MUP zadnjih nekoliko godina intenzivno surađuje s američkim Ministarstvom domovinske sigurnosti na jačanju sigurnosnih kapaciteta kao što su sigurnost granice, migracije i međunarodna zaštita, prikupljanje i analiza podataka o prekograničnim putnicima i putnicima u zračnom prometu, zatim na borbi protiv terorizma te razmjeni podataka o stranim terorističkim borcima i razmjeni informacija.

Prije evaluacijskog posjeta Hrvatskoj MUP provodi virtualne predevaluacijske sastanke s američkim Ministarstvom za domovinsku sigurnost kako bi se razmijenile informacije.

Neriješeno diplomatsko pitanje

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja. Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduvjete, a zadnji koji je Hrvatska trebala zadovoljiti je manje od tri posto odbijenih zahtjeva.

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU kojima SAD dosad još nije ukinuo vize. Europska komisija od SAD-a je još 2014. tražila da ukine vize za Hrvatsku i ostale zemlje Unije čiji su građani tada još morali imati taj dokument za ulazak u SAD. Čak je zaprijetila i recipročnim mjerama, ali to se nije dogodilo.

Poljska je tek krajem prošle godine isključena iz tog režima, nakon što je provela kampanju kojom je poticala gospodarstvenike i dužnosnike za koje je bilo gotovo sigurno da će dobiti vizu da predaju zahtjev.

Sličnu je kampanju ove godine provela i Hrvatska, koja je već 30. rujna prošle godine, kada završava fiskalna godina u Americi, spustila broj odbijenih zahtjeva na četiri posto i više nije bila daleko od ostvarenja cilja.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(105575, "");
Pregledaj komentare