Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SASTANAK ŽUPANA Prioritet je uspostava kvalitetnog javnog linijskog prijevoza putnika

SASTANAK ŽUPANA Prioritet je uspostava kvalitetnog javnog linijskog prijevoza putnika

Raspravljao se i o promjenama koje donosi novi Zakon o obrtu i aktualnostima u poljoprivredi

Kolegij župana održan je u četvrtak, 16. rujna, u Zagrebu, a teme u fokusu bile su javno-linijski prijevoz putnika, promjene koje donosi novi Zakon o obrtu i Zakon o poljoprivrednom zemljištu. 

- Krajem srpnja je u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak uz izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Praksa je pokazala da raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države zahtijeva hitno pojednostavljenje procedura - istaknuo je potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek podsjetio je da je u strateškim planovima Zajedničke poljoprivredne politike od 2023. do 2027. puno novina. Osigurat će se sredstva za izravna plaćanja, poboljšanje ruralne infrastrukture te pomorstvo i ribarstvo. Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu ubrzat će procese provedbe kako bi se olakšao postupak raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. 

Govoreći o organizaciji javnog linijskog prijevoza, s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture raspravljalo se o mogućnostima proširenja Radne skupine za javnu uslugu kako bi se u obzir uzela šira slika po hrvatskim županijama. Također, prijedlozi izmjena i dopuna zakona koji se tiču javno-linijskog prijevoza moraju biti sastavljeni tako da sklapanje ugovora o javnoj usluzi u cestovnom prometu bude pravno i organizacijski provedivo. 

Uoči donošenja novog Zakona o obrtu, razgovaralo se o izmjenama koje predviđaju novu organizaciju obrtničke komore. Trenutno je komorski sustav organiziran na tri razine - Hrvatska obrtnička komora kao nacionalno udruženje, 20 područnih komora i 112 udruženja obrtnika. Prema Obrascu prethodne procjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu, ukinule bi se područne obrtničke komore, koje su organizirane u skladu s regionalnim ustrojem. S obzirom na to da zajedničke aktivnosti županija i obrtničkih komora predstavljaju obrtništvo županije, stav županija je da ih treba zadržati u takvom obliku. 

Hrvatska zajednica županija nastavlja usku suradnju s resornim ministarstvima u ispunjenju ciljeva sukladnih potrebama s 'terena', navode u priopćenju. 

Vaša reakcija na temu