Foto: Pixabay.com SDP Split: Promičimo demokraciju, toleranciju i otvorenost kao temelj boljeg svijeta oko nas

SDP Split: Promičimo demokraciju, toleranciju i otvorenost kao temelj boljeg svijeta oko nas

Modernizacija sustava školovanja te uvođenje predmeta poput Građanskog odgoja u splitske škole trebaju unaprijedili 'političku pismenost' naših mladih

Ujedinjeni narodi su proglasili 15. rujna Međunarodnim danom demokracije. Obzirom da se ove godine slavi i 70. godišnjica donošenja Deklaracije o ljudskim pravima, upravo je taj dan prilika da se još jednom podsjetimo koliko je demokracija ključna politička forma u realizaciji i očuvanju temeljnih ljudskih prava kao što su političke slobode i političke jednakosti, smatraju u SDP-u Split.

Iz te stranke poručuju da upravo ugroze koje svakodnevno prijete temeljnim ljudskim pravima te napadaji na sve koji misle drukčije ili su različitih svjetonazora, pokazatelji koliko je važno očuvanje demokracije kao političkog sustava. Istraživanja pokazuju, nastavljaju SDP-ovci, kako sve veći broj, većinom mladih ljudi, zaziva autoritarne i totalitarne poretke, a da zapravo nisu ni svjesni što zazivaju i što zagovaraju. Razlog tome je njihova nedovoljna educiranost ili informiranost te sklonost nekritičnom prihvaćanju ili praćenju raznih 'modernih autoriteta'. Demokracija je stoga uvijek bila usko povezana uz obrazovanje. 

Doc. dr. sc. Joško Markić, SDP-ov splitski gradski vijećnik, smatra da svaki pojedinac koji želi biti aktivan politički sudionik zbivanja u svom okružju, treba biti na adekvatan način informiran i educiran. Stoga je, drži, ključna uloga obrazovanja za kritičko mišljenje koje će osigurati građanima da u moru različitih informacija pronađu one koje su im potrebne da donesu prosudbe koje zagovaraju zaštitu temeljnih prava i sloboda.

- Modernizacija sustava školovanja te uvođenje predmeta poput Građanskog odgoja u splitske škole trebaju unaprijedili 'političku pismenost' naših mladih. Promicanjem demokracije, tolerancije i otvorenosti stvaramo temelj boljeg svijeta oko nas - kaže Markić.

Povijest nas uči, dodaje Markić, da je upravo liberalna demokracija, ojačana demokratskim ustavom, i demokratskim institucijama, kada se gleda politički, najviše doprinijela razvoju društva, znanosti i pojedinca što je vidljivo u svakodnevnom životu. Pri tome rad svih koji obnašaju vlast treba biti maksimalno transparentan.

Doc. dr. sc. Marita Kuljiš Brčić upozorava da trebamo posebno paziti na tanku granicu između demokracije i nedemokratskog poretka.

- Granica je jasna, ali često puta biva zanemarena jer se demokratske metode koriste da bi se određenim skupinama uskratila prava ili uvele zabrane. A sve u ime demokracije. Demokratska sredstva i metode jesu i trebaju svima biti na raspolaganju, ali, i na to upozorava i UN prilikom obilježavanja Međunarodnog dana demokracije, stečena prava i slobode pojedinaca ni u jednom trenutku u demokratskom društvu ne smiju biti dovedeni u pitanje, ma koliko to većina zahtijevala. Demokracija nam omogućava da aktivno sudjelujemo u političkim procesima, da kontroliramo političke procese i da na taj način budemo su-kreatori političkih odluka koje se tiču svih nas. To je najvažnija vrijednost demokracije - drži Kuljiš Brčić.

Hrvatska je 90-ih godine tražila i izborila ulazak u skupinu suvremenih demokratskih zemalja.

- Uz žrtvu naših branitelja, braneći se od agresije, opći nacionalni cilj je bio uspostaviti demokratsko i pravedno društvo koje nije tiranija većine već je vladavina većine uz visoku razinu zaštite prava manjina i svih onih koji misle drukčije od većine. Sloboda i odgovornost idu zajedno. Svi se toga, a poglavito mladi, trebamo redovito podsjećati, a pogotovo prilikom obilježavanja sutrašnjeg Međunarodnog dana demokracije - poručuju splitski SDP-ovci. 

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14