Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot: Nova TV Šef Glasa poduzetnika: Spremni smo napraviti blokadu i prosvjede

Šef Glasa poduzetnika: Spremni smo napraviti blokadu i prosvjede

'Mi nismo Bangladeš ili Tunguzija, mi smo članica EU, mi imamo pristup određenim sredstvima'

Prvi čovjek Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas komentirao je uvođenje dosad najstrožih mjera u drugom valu epidemije koronavirusa u razgovoru za Novu TV.

Naime, danas je premijer Plenković najavio nove stroge mjere u koje ulazi u zabrana rada kafićima, restoranima i teretanama, pri čemu nisu odmah najavljena obeštećenja za one kojima je zabranjen rad. To je izazvalo burne reakcije mnogih poduzetnika.

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas kažu da su u privatnom sektoru spremni i na prosvjede.

'Uvijek postoji plan B. Ako sutra zaista ne nađemo zajednički jezik, UGP kao krovna asocijacija poduzetnika, ali i jednog dijela privatnih poduzetnika sa svojih više od 13.000 članova, uključujući i dodatne partnere poput vozača kamiona, vozača autobusa, naših frizera, kozmetičkih salona, fitnes-centara, trgovina na malo, mi smo zaista spremni i voljni izaći i napraviti blokadu i prosvjede koji moraju pokazati da privatni sektor nije i ne čine ga građani drugog reda. Mi smo jednako pravno, jednako važni kao i svi drugi građani', rekao je Bujas.

Na pitanje znači li to i blokadu prometnica, Bujas je rekao: 'Ako ništa drugo ne preostaje, prosvjed je ono što će se dogoditi'.

Bujas kaže da je u ovom trenutku upitno 100 tisuća radnih mjesta, a ako se ovakve mjere produlje, i više od toga.

'Ako se nastavi dalje, možemo govoriti o još većim problemima. Rješenje nije jednostavno. Mi nismo Bangladeš ili Tunguzija, mi smo članica EU, mi imamo pristup određenim sredstvima, fondovima iz EU-a, pa dajte transferirajte ta sredstva ne u nekakav bujajući javni segment društva već u ovaj privatni segment koji se sada nalazi na koljenima, koji ne želi biti opetovano bačen na koljena i biti jedini taj koji plaća ceh. Sredstva se moraju implementirati, mjere moraju biti adekvatnije, one sad to nisu. Mjere za očuvanje radnih mjesta to nisu, trebaju biti daleko, daleko adekvatnije', rekao je Bujas, pa dodao da se poduzetnici pitaju kako će preživjeti ne samo do 21. prosinca, dokad je najavljeno trajanje novih mjera, nego i nakon toga.

'To se i mi pitamo, ali lako za 21. prosinac, što je s 21. siječnjem, 21. ožujkom, što je s 1. travnjem, mi ne znamo do kada će ovo sve skupa trajati, nitko ne zna do kada će trajati. Nadamo se, pokušavamo biti optimisti i kazati da će to trajati do iduće sezone, do 5. ili 6. mjeseca. Dajte nam šansu da prodišemo do tada. Smanjite, dovraga, te namete, smanjite PDV, napraviti ključne reforme, neka profunkcionira pravosuđe, smanjite birokraciju, digitalizirajte sustav, pojednostavite stvari, dajte da prodišemo. Tražimo da prodišemo, ništa više', zaključio je Bujas.

Vaša reakcija na temu