Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Šibenik je najbolji veliki grad u kategoriji obrazovanje i demografija

Šibenik je najbolji veliki grad u kategoriji obrazovanje i demografija

U zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn održana je svečanost dodjele nagrada za najbolji EU projekt 2020.

U ovogodišnjem izboru najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos odabrano je devet najboljih gradova u konkurencijama kvalitete života, obrazovanja i demografije te gospodarstva, kao i najbolji grad u povlačenju novca iz fondova EU. 

- EU fondovi u kontekstu razvoja imaju veliku ulogu, jer upravo povlačenjem njihovih sredstava županije lakše ulažu u velike projekte sa sveobuhvatnim utjecajem na dobrobit lokalnog stanovništva. Znamo da Hrvatska za razdoblje 2014-2020 ima na raspolaganju čak 10.7 milijardi eura iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, što u prosjeku iznosi dvije i pol tisuće eura po stanovniku. Od toga najveći dio spada u Europski fond za regionalni razvoj, čija je svrha promicanje ujednačenog razvoja europskih regija, i Kohezijski fond kojim se financiraju projekti na području transporta i okoliša - kazao je šibensko-kninski župan Goran Pauk.

U prvoj kategoriji pod nazivom Doprinosi lokalnoj i regionalnoj zajednici pobjednik je projekt 'Newlight' Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. U kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji pobijedio je projekt 'Mala Barka 2 - Očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana' Primorsko-goranske županije.

- Ovo je satisfakcija ljudima u našoj županiji koji rade na EU projektima, a posebno je značajna jer se tiče zaštite baštine u našoj županiji po čemu je nadaleko poznata - istaknuo je župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina preuzimajući nagradu za najbolji EU projekt.

Projekt 'Budi STEMpatičan!' Virovitičko-podravske županije' proglašen je za najbolji EU projekt u konkurenciji Doprinos znanosti i inovacijama, dok je u kategoriji Doprinos poduzetništvu trijumfirao projekt 'Održivi rast i razvoj malih i srednjih poduzeća s naglaskom na kulturne i kreativne industrije' Splitsko-dalmatinske županije. U posebnoj kategoriji izbora najboljih EU projekata u kojoj čitatelji Jutarnjeg lista biraju najboljeg, oko 8000 glasova dobio je pobjednički projekt 'Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska' Sisačko-moslavačke županije.

Najbolji grad u privlačenju novca iz EU fondova je Virovitica, čiji je gradonačelnik Ivica Kirin na svečanosti dodjele primio priznanje iz ruku ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Nataše Tramišak.

- Ovo je nagrada za cijelu ekipu koja je radila na EU projektima - poručio je gradonačelnik Kirin nakon preuzimanja nagrade za najbolji grad u povlačenju EU fondova. 

Uz Viroviticu, kandidati za najboljeg u ovoj konkurenciji bili su i Zagreb, Zadar, Rijeka i Križevci. Samobor je najbolji veliki grad u kategoriji gospodarstvo, pobijedivši u završnoj konkurenciji Zagreb, Krapinu, Dubrovnik i Varaždin. Najbolji srednji grad u istoj kategoriji je Sveta Nedelja. Nagradu je na završnoj svečanosti izbora najboljih gradova preuzeo gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, istaknuvši kako je Sveta Nedelja pobijedila u konkurenciji nekih od najljepših gradova u zemlji.

Šibenik je najbolji veliki grad u kategoriji obrazovanje i demografija, pobijedivši u završnici izbora Bjelovar, Čakovec, Pazin i Veliku Goricu. Nagradu je preuzeo šibensko-kninski župan Goran Pauk. Labin je najbolji srednji grad u ovoj kategoriji. U završnici ovog dijela izbora najboljih gradova bili su s Labinom Poreč, Rovinj, Crikvenica i Križevci. Najbolji mali grad u kategoriji obrazovanje i demografija je Cres.

U najprestižnijoj kategoriji ovogodišnjeg izbora najboljih gradova, kvaliteti života, pobjednik je među velikim gradovima Čakovec. Osim Čakovca u završnicu izbora velikih gradova ušli su Dubrovnik, Varaždin, Samobor i Zagreb. Najbolji srednji grad u kategoriji kvalitete života je Rovinj, trijumfiravši u završnici izbora ispred Svete Nedelje, Umaga, Zaprešića i lanjskim pobjednikom Porečom. Krk je trijumfirao među malim gradovima u konkurenciji kvaliteta života, nadmašivši u završnici Hvar, Mali Lošinj, Novigrad i Novalju.

Vaša reakcija na temu