Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Sindikat Preporod neće prihvatiti ponudu Vlade

Sindikat Preporod neće prihvatiti ponudu Vlade

Imamo važnu spoznaju da ovo rješenje zaposlenici nisu prepoznali kao nešto što je u njihovom interesu, rekao je Željko Stipić

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod održao je konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni rezultati glasanja članova o Vladinoj ponudi. Govorio je predsjednik Preporoda Željko Stipić. Objavio je rezultate glasanja, članovi tog sindikata su velikom većinom glasova odbili Vladinu ponudu, piše Index. 

- Zašto izjašnjavanje? Kad nešto ističete, kad nešto javno promovirate onda nemate pravo od toga odustati. Ako ste mislili odustati, onda niste trebali najavljivati. Međutim, svi su školski sindikati najavljivali da će ovaj sukob s vlašću završiti na krajnje demokratičan način i da će oni na koje će se sporazum odnositi, ma kakav on bio, da će njihova biti zadnja. Sad se ipak pokazalo da su dva sindikata odlučila da to bude na tijelima, da se ne ide na izjašnjavanje članstva - rekao je Stipić.

Dodao je da su se sindikati pokazali nevjerodostojni. 

- Dva sindikata su se odlučila da odluku donesu tijela, da ne ide u javnost. Kad smo prvi put dobili nešto na papiru od premijera, druga točka sporazuma je bila da odluka bude na tijelima bez izjašnjavanja. Upravo tako. On ima pravo željeti što želi, ali su sindikati na to pristali. Ja to smatram lošim i štetnim za budućnost sindikalnog djelovanja, a vidjet ćemo posljedice tog po meni nerazboritog čina - rekao je Stipić.

Opet se vratio na izjašnjavanje članova rekavši da je važno pokazivati vjerodostojnost koju je, smatra, njegov sindikat pokazao.

- Mi ćemo tako doznati što zaposlenici stvarno misle. Da nije bilo ovog izjašnjavanja, ostale bi spekulacije. Mi točno znamo kako zaposlenici misle, uzorak je 10.670 osoba, to je ogroman uzorak, iz ovog se mogu izdvojiti ozbiljni zaključci - rekao je.

Onda je krenuo na rezultate glasanja unutar njegovog sindikata.

- Mi smo ispitali 10.677 ljudi. Nevažećih je bilo 104. Za prihvaćanje sporazuma bilo je 4037 ili 38.18 posto. Protiv je bilo 6536 ili 61,82 posto. Većina zaposlenih da većina zaposlenih u školama ne podržava ovakav kraj jedne štrajkačke priče. Sindikat Preporod neće potpisati sporazum danas navečer u Vladi - rekao je.

Onda je otkrio koja je posljedica nepotpisivanja. To neće utjecati na dogovor s vladom.

- To ide dalje bez nas. Imamo važnu spoznaju da ovo rješenje zaposlenici nisu prepoznali kao nešto što je u njihovom interesu. Izjašnjavanje je provedeno u 385 škola, mi smo jedini sindikat koji djeluje i u osnovnim i srednjim školama. Omogućili smo da u izjašnjavanju sudjeluju i nečlanovi sindikata, mi ne pravimo razliku između nastavnog i nenastavnog osoblja - dodao je.

Komentirao je i riječi Branimira Mihalinca o tome kako koeficijenti nisu važni, a sve nakon što ih nije dobilo nenastavno osoblje. Upitan je hoće li Preporod stati uz nenastavno osoblje ako oni krenu u štrajk.

- Mi ćemo uvijek kada su nastajanja unutar školskog sektora, ili čak izvan, kad drugi sindikati vode legitimnu borbu, ako mi prepoznamo da su tu nama podudarni interesi, a ne znam zašto ovo ne bi bili, mi ćemo svako nastojanje nenastavnog osoblja podržati. Zašto? Pa zato što su oni članovi našeg sindikata i zato što bi se mi onda pokazali nevjerodostojni, da kažemo da se to nas ne tiče. Kad smo bili u štrajku, onda smo sve prizivali. Mi smo zvali i druge sindikate, nije bila mala podrška - rekao je Stipić.

Vaša reakcija na temu