Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot HRT SJEDNICA VLADE Donesena odluka o zbrinjavanju Ukrajinaca, pojasnio ju je Božinović
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

SJEDNICA VLADE Donesena odluka o zbrinjavanju Ukrajinaca, pojasnio ju je Božinović

'Najvažnije je kvalitetno organizirati sustav kako bismo bili spremni na mogući veći priljev izbjeglica'

Danas, 7. ožujka, održana je 106. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obrazložio je Prijedlog odluke o uvođenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine.

- Radi se o situaciji koja je bez presedana nakon Drugog svjetskog rata i zahvaljujući brzoj reakciji Europske unije i aktiviranom Mehanizmu o privremenoj zaštiti, Republika Hrvatska zbrinut će sve raseljene osobe iz Ukrajine koje budu iskazale želju da ostvare međunarodnu privremenu zaštitu na teritoriju naše države. Intencija je da se svi ti ljudi što brže i jednostavnije zbrinu i integriraju u hrvatsku društvenu zajednicu, a naša je obveza omogućiti im sve što je potrebno. Najvažnije je kvalitetno organizirati sustav kako bismo bili spremni na mogući veći priljev izbjeglica iz Ukrajine - izjavio je ministar Božinović. 

Potom je dodao:

- Ovom Odlukom uvodi se privremena zaštita u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Provedbenoj Odluci Vijeća koju smo donijeli 4. ožujka 2022. godine.

Republika Hrvatska odobrit će privremenu zaštitu sljedećim kategorijama raseljenih osoba, koje su napustile Ukrajinu od 24. veljače 2022. godine:

- državljanima Ukrajine i članovima njihovih obitelji

- osobama bez državljanstva i državljanima ostalih trećih zemalja, koji su u Ukrajini uživali međunarodnu ili istovjetnu nacionalnu zaštitu i članovima njihovih obitelji koji su u Ukrajini imali odobren boravak na dan 24. veljače 2022. godine

- državljanima ostalih trećih zemalja koji su u Ukrajini imali važeći stalni boravak na dan 24. veljače 2022. godine sukladno ukrajinskim propisima i koji se ne mogu vratiti u svoju zemlju ili regiju podrijetla u sigurnim i trajnim uvjetima.

Također će se osigurati privremena zaštita te osigurati pristup svim pravima koja proizlaze iz navedenog statusa sukladno odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i raseljenim državljanima Ukrajine i članovima njihovih obitelji koji su neposredno prije 24. veljače 2022. godine napustili Ukrajinu zbog sigurnosne situacije te se zbog oružanog sukoba ne mogu vratiti u svoju zemlju.

- Ministarstvo unutarnjih poslova nadležno je za organizaciju prihvata i zbrinjavanja osoba koje ispunjavaju uvjete za odobrenje privremene zaštite te zaprimanje i odlučivanje o zahtjevu za privremenom zaštitom, a za ostvarivanje ostalih prava stranaca pod privremenom zaštitom, u koje spadaju osnovna sredstva za život i smještaj, zdravstvena zaštita, osnovno i srednje obrazovanje i rad bez potrebe ishođenja dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada, iz ove Odluke zadužuju se tijela državne uprave u okviru svojih zakonskih nadležnosti - zaključio je ministar Božinović.

Vlada Republike Hrvatske jednoglasno je prihvatila predmetnu Odluku, koja stupa na snagu danom donošenja.

Vaša reakcija na temu