Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Škorić: Hrvatski narod u BiH je danas ponovno ugrožen, Hrvatska republika Herceg-Bosna mora ostati primjer i predložak novog institucionalnog okvira!

Škorić: Hrvatski narod u BiH je danas ponovno ugrožen, Hrvatska republika Herceg-Bosna mora ostati primjer i predložak novog institucionalnog okvira!

Upravo Hrvati u Bosni i Hercegovini su bili prvi koji su stali na put velikosrpskoj agresiji na BiH i bez kojih provođenje kasnijih oslobodilačkih operacija ne bi bilo moguće

Predsjednik HDZ-a Split Petar Škorić danas je na Facebooku objavio status vezan za status Hrvata u Bosni i Hercegovini.

- Prije 26 godina osnovana je Hrvatska republika Herceg-Bosna, upravna jedinica hrvatskoga naroda unutar Bosne i Hercegovine. Herceg-Bosna i njezino vojno-obrambeno krilo Hrvatsko vijeće obrane su u tim najtežim vremenima bili jedini jamac opstojnosti hrvatskog naroda na svojim ognjištima diljem Bosne i Hercegovine. Upravo Hrvati u Bosni i Hercegovini su bili prvi koji su stali na put velikosrpskoj agresiji na BiH i bez kojih provođenje kasnijih oslobodilačkih operacija ne bi bilo moguće. Herceg-Bosna je bila institucionalni okvir hrvatskog naroda koji nije negirao postojanje jedinstvene Bosne i Hercegovine, već upravo suprotno, svim silama se borio za njezin opstanak dok drugi tu prijetnju nisu niti prepoznavali (i govorili 'ovo nije naš rat') - napisao je Škorić.

Objavio je i sljedeće: 

- Hrvatski narod u BiH je danas ponovno ugrožen, a sam spomen Herceg-Bosne postaje sve nepoželjniji. Sustavna majorizacija, ratnohuškačke izjave kao i onemogućavanje u prakticiranju osnovnog demokratskog prava izbora vlastitog predstavnika u državni vrh - sve su to načini na koje se hrvatski narod pokušava lišiti onih prava koja su krvlju izborili. Upravo zato HRHB mora ostati primjer i predložak novog institucionalnog okvira koji će napokon nakon dugih desetljeća omogućiti hrvatskom narodu istinsku ravnopravnost i, u konačnici, opstanak u BiH. Ne zaboravljajmo vlastitu povijesti, a posebno sve Hrvate iz BiH koji su svoje živote položili za svoj narod, za Herceg-Bosnu i Bosnu i Hercegovinu.

Vaša reakcija na temu