Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot: RTL Socijalna radnica o mogućem štrajku i stanju u sustavu: 'Nedostaje nam 1700 stručnih radnika!'

Socijalna radnica o mogućem štrajku i stanju u sustavu: 'Nedostaje nam 1700 stručnih radnika!'

Nakon prosvjeda, neki socijalni radnici spominju i mogućnost štrajka

Simboličnom šutnjom pred svojim su ustanovama prosvjedovali sindikati socijalnih radnika, ukazujući tako na šutnju sustava kojem već dvadeset godina ukazuju na probleme s kojima se u radu susreću. Sada mnogi spominju i štrajk, javlja RTL

'Štrajk je zadnja sindikalna akcija. Mi smo danas organizirali prosvjed, 'Čujete li našu šutnju', kao odraz nezadovoljstva na šutnju resornog ministarstva na dvadeset i više godina upućivane apele zbog  loših uvjeta rada u kojima stručni radnici centara za socijalnu skrb, ali i cijelog sustava obavljaju svoje poslove', rekla je Božena Horvat Alajbegović, sindikalna povjerenica u CZSS Zagreb.

Sindikalna povjerenica je najavila kako slijedi gromoglasni prosvjed, pregovori s ministarstvom, a ako se zahtjevi ne budu ispunjavali dinamikom koju sindikat očekuje, Horvat Ajalbegović kaže kako slijedi i štrajk.

'Mi imamo nedostatak od 1700 stručnih radnika, od toga 700 socijalnih radnika u Centrima za socijalnu skrb sukladno normativima koji su prenapregnuti. Imamo preko 150 javnih ovlasti od kojih puno njih uopće ne bi trebalo biti u sustavu socijalne skrbi', napominje Horvat Ajalbegović.

'Osobno sam doživjela prijetnje i napade, ne ovim povodom širokog spektra nezadovoljstva i govora mržnje i linča, ali sam doživjela fizički napad osobe s duševnim smetnjama. S obzirom da radim na poslovima skrbništva koji je iznimno  zahtjevan. Sukladno zakonu mi moramo biti skrbnici po službenoj dužnosti ukoliko osoba nema rodbine ili taj srodnik odbije biti skrbnik', kazala je Horvat Ajalbegović.

Napominje kako se zbog toga odmah nazale u neravnopravnom položaju pred Ustavom RH. 

'Mi za osobe s duševnim smetnjama koje su lišene poslovne sposobnosti donosimo odluke koje nameću čitav niz etičkih problema i odgovornosti', kazala je Horvat Ajalbegović.

Radnici Centara za socijalnu skrb nedavna događanja i komentare na društvenim mrežama doživjeli su kao ugrozu. 

Vaša reakcija na temu