Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Sokol: U idućem financijskom razdoblju bolnice u Hrvatskoj moći će računati na velika sredstva iz EU fondova

Sokol: U idućem financijskom razdoblju bolnice u Hrvatskoj moći će računati na velika sredstva iz EU fondova

Epidemija koronavirusa nam je na surov način pokazala što su nam stvarni prioriteti. EU si više ne smije i neće dozvoliti nestašice lijekova i medicinske opreme

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol sudjelovao je na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji Better Future of Healthy Ageing 2020 koju je organizirao Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Zastupnik Sokol održao je prezentaciju u kojoj se dotaknuo instrumenata koji Europskoj uniji stoje na raspolaganju, a mogu pomoći u boljem liječenju i prevenciji kroničnih bolesti.

U svom izlaganju zastupnik Sokol je istaknuo kako je poznato da zdravstvo spada pod ingerenciju država članica, ali to ne znači da EU ne ide prema razvoju zajedničke zdravstvene politike. Dosadašnja praksa koja postoji po pitanju javnog zdravlja razvila se kao rezultat slobodnog kretanja ljudi i robe na unutarnjem tržištu, a zastupnik Sokol iznio je povijesni pregled svih direktiva, pravilnika, osnivačkih odluka i sudskih presuda koji stvaraju temelj europske koordinacije po pitanju zdravstva. Projekti iz područja zdravstva mogu se financirati iz pet glavnih fondova Europske unije, poput primjerice Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog ili Europskog socijalnog fonda, a u Hrvatskoj je posljednjih godina postignut značajan napredak.

- EU fondovi mijenjaju hrvatsko zdravstvo na bolje. Posljednjih godina smo za bolničku infrastrukturu i opremu povukli stotine milijuna kuna. Naša Vlada priprema brojne projekte na području prevencije bolesti, digitalizacije sustava, nabavke nove opreme te izgradnje infrastrukture. U idućem financijskom razdoblju bolnice u Hrvatskoj moći će računati na velika sredstva iz EU fondova, a siguran sam kako ćemo uz europsku pomoć napokon izgraditi i novu nacionalnu dječju bolnicu u Zagrebu - komentirao je Sokol, istaknuvši također da novi višegodišnji proračun Europske unije predviđa više novca za zdravstvo.

No, i dalje na europskoj razini nedostaje vizija kako bi zajednička zdravstvena politika trebala izgledati te koji bi bili njezini glavni ciljevi.

- Epidemija koronavirusa nam je na surov način pokazala što su nam stvarni prioriteti. EU si više ne smije i neće dozvoliti nestašice lijekova i medicinske opreme. Komisija je još ranije najavila i veliku borbu protiv raka kao najveće pošasti modernog doba, a brojne su i inicijative za preventivne programe kod kroničnih oboljenja. Briga za javno zdravlje je jedna od tekovina europskog kontinenta i vjerujem da će uskoro u potpunosti zaživjeti i kao jedna od zajedničkih politika Europske unije - zaključio je Sokol.

Vaša reakcija na temu