Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: PU vukovarsko-srijemska Spaljivanje otpada izmaklo kontroli, muškarac teško ozlijeđen

Spaljivanje otpada izmaklo kontroli, muškarac teško ozlijeđen

Policija je objavila upozorenje građanima

Danas oko 12 sati policijski službenici Policijske postaje Vukovar tijekom redovitih opserviranja područja Vukovara uočili su požar u dvorištu obiteljske kuće u ulici Čvorkovac.

Policijski službenici su brzo uočili jednu osobu u opožarenom području dvorišta te su istodobno zatražili intervencije Hitne medicinske pomoći te vatrogasaca. Pritom su nastojali uporabom protupožarnog aparata umanjiti požar kako bi došli do te osobe, priopćili su iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Brzim i učinkovitim djelovanjem pripadnici vatrogasaca i Hitne medicinske pomoći prišli su muškarcu te ga sklonili s požarišta. Prevezen je u Nacionalnu memorijalnu bolnicu u Vukovaru, a kako je teže ozlijeđen, hitno je prevezen i hospitaliziran u KBC Osijek.

Požar je lokaliziran u 13.55 sati, a policijski službenici su u suradnji s protupožarnim inspektorom proveli očevid te utvrdili da je na tom mjestu došlo do požara oko 11.30 sati, gdje je požarom stradali muškarac, 68-godišnji hrvatski državljanin koji boravi u inozemstvu, u dvorištu nedovoljno pažljivo i nesigurno palio građevinski otpad pri čemu se požar nekontrolirano proširio na površinu dvorišta i na pomoćni objekt obiteljske kuće tog dvorišta. Količina dima i topline tog požara svladala ga je te je pao na tlo gdje su mu intervenirajuće službe uspjele prići, pri čemu su poduzeli mjere ukazivanja pomoći.

Očevidno izvješće sadrži činjenicu da je požar izazvan nekontroliranim spaljivanjem kruto gorivog materijala, a uzrok je toplinska energija otvorenog plamena nepoznatog zapaljivog sredstva.

O ovom događaju bit će dostavljeno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, izvijestili su iz policije.

Uputili su i apel građanima. Poručili su kako savjesnim ponašanjem mogu izbjeći požare u kojima može doći do neželjenih posljedica.

'S ciljem prevencije požara na otvorenom, upozoravamo građane koji spaljuju korov, suho raslinje, granje i slično da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzročiti požar. Prilikom spaljivanja često dolazi do požara velikih brzina koji oslobađaju veliku količinu topline uz visoku temperaturu te ugrožavaju imovinu i ljudske živote. U slučaju provođenja spaljivanja, apeliramo i pozivamo sve građane da obrate posebnu pozornost pri nadziranju vatre i rukovanju lako zapaljivim predmetima i tvarima.

Skrećemo pozornost građanima da su prilikom paljenja dužni poduzeti potrebne mjere opreza:

- spaljivanja obavljati samo danju i za mirna vremena

- prije početka loženja vatre o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu

- oko mjesta na kojem će ložiti vatru očistiti travu i dugi zapaljivi materijal

- osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje

- ne napuštati mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre, potrebno je odmah izvijestiti vatrogasce (na tel. 193), policiju (na tel. 192) ili županijski centar 112 (na tel. 112) te započeti s gašenjem', poručili su iz policije.

Vaša reakcija na temu