Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot: RTL Splitska ugostiteljica: Jednom nogom smo naprijed, jednom nogom smo u grobu

Splitska ugostiteljica: Jednom nogom smo naprijed, jednom nogom smo u grobu

'Tražimo trenutnu suspenziju PDV-a do ožujka'

RTL Direktu gostovala je Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja Split. 

Komentirala je najavu ministra financija Zdravka Marića da im neće smanjiti PDV, što su oni tražili. 'Ministar Marić je rekao da to nije predviđeno. Mi ćemo i dalje na tome ustrajati jer u svim drugim zemljama radnointenzivne djelatnosti spadaju u nižu stopu PDV-a, u svim zemljama je stopa PDV-a u ugostiteljstvu niža nego u Hrvatskoj. Mi ne tražimo niži PDV na alkohol, nego na pivo, vino, sokove i vodu', kazala je. 

'Napravljene su analize da niža stopa PDV-a u ugostiteljstvu direktno utječe na profitabilnost i likvidnost u ugostiteljstvu i ta teza koja je potvrđena je dio strategije razvoja turizma u Hrvatskoj do 2020. godine', kazala je i dodala da bi spremnije dočekali ovu krizu da se po tom pitanju nešto ranije napravilo. 

Objasnila je što oni točno traže. 

'Tražimo trenutnu suspenziju PDV-a do ožujka. To bi bila akutna mjera za ove najhladnije mjesece u godini. Nakon toga niža stopa PDV-a kao permanentna jer ova stopa PDV-a koju imamo je neodrživa. A još jedna akutna mjera je oslobađanje sredstava financijskih za likvidnost koja bismo mi kupili', rekla je Tabak te se referirala na ministra Marića koji je kazao da ne može država utjecati na komercijalne banke. 

'To znamo. Ali ostvarivanjem veće likvidnosti mi u bankama bolje kotiramo. Oni mogu sa svoje strane nešto napraviti. Mi spašavamo radna mjesta i svoje tvrtke. Ja znam da ministar mora spašavati cijelu zemlju i da na njemu veća odgovornost, ali mislim i da zna razloge zašto ugostiteljstvo pripada nižoj stopi PDV-a. A zna i zašto u Hrvatskoj to trenutno nije tako', kazala je. 

Otkrila je da se zbog krize nije dogodio val otkaza koji se trebao dogoditi u sezoni, da je 20 posto objekata koji direktno ovise o turizmu u Splitu je zatvoreno. 

'Oni su sigurno neke svoje djelatnike otpustili. Možda se ljudi trude zadržati svoj kadar jer naše tvrtke jesu naš kadar i oni su stvarali naše poslove', rekla je i dodala da se bore da ne dođe do otpuštanja. 

Kazala je da Dubrovnik bilježi najveći pad i to oko 70 posto, a da su zakinuti bili u rujnu jer nisu došli nautički turisti. 

'Trenutno je realizacija prometa na nekih 28 posto od lanjskog prometa. To su katastrofalni rezultati. A ne očekujemo da će išta bolje biti u listopadu i studenom', rekla je.

'Jednom nogom smo naprijed, jednom nogom smo u grobu, a jednom nogom smo ispred kamera. Udaramo iz svih raspoloživih sredstava isto kao i nadležne institucije', kazala je. 

Vaša reakcija na temu