FORUMI KOJI SE RAZUMIJU: Suradnja splitskih i sarajevskih žena iz SDP-a

FORUMI KOJI SE RAZUMIJU: Suradnja splitskih i sarajevskih žena iz SDP-a

Aktivna participacija žena u politici je još uvijek slaba

U lipnju ove godine potpisan je Memorandum o suradnji i razumijevanju Foruma žena SDP GO Split i Foruma žena KO SDP BiH Sarajevo te je dogovoren posjet Sarajevu kako bi produbile i ojačale međusobnu suradnju.

Tijekom konstruktivnog druženja, članice dvaju Foruma razmijenile su iskustva, očekivanja i viđenja statusa žena kako u politici tako i u društvu.

Ana Lovrić, predsjednica Foruma žena SDP GO Split, poručila je:

- Aktivna participacija žena u politici je još uvijek slaba. Još uvijek  se politika smatra 'muškom pričom' i upravo je u rukama žena ključ promjena koje se moraju dogoditi kako bi žene i muškarci bili jednako zastupljeni i u politici, ali i u drugim društvenim područjima. No, da bi došlo do bilo kakvih promjena, potrebno je osvijestiti građane o važnosti izlaska na izbore. To je vrlo teško u  vremenima apatije koja vlada ljudima, što se vidi prema niskom postotku izlaska na izbore bilo koje vrste, no ne i nemoguće jer su baš izbori tihi način borbe svakoga čovjeka za svoju budućnost. Povratak povjerenja birača u političke individue i stranke koje iza njih stoje,  gradi se strpljivo i godinama, ali od toga ne treba odustati. Povjerenje je prvi korak ka mijenjanju društva i nužan je. Nakon njega dolazi rad, rad i rad koji opravdava dobiveno povjerenje! 

Još je dodala:

- Socijaldemokracija u sebi nosi slobodu i ravnopravnost kao i Forum žena koji u promiče borbu za jednakost muškaraca i žena, slobodu izražavanja, mogućnost djelovanja unutar i izvan stranke u cilju podizanja svijesti o ulozi žene u društvu. Solidariziranjem žena i njihovom međusobnom potporom, uz podršku muških kolega, vjerujem da će se aktivnost žena u politici multiplicirati.

Edita Sulejmanović, predsjednica Foruma žena KO SDP BiH Sarajevo, je rekla da je tema je bilo bezbroj, ali da su ovaj put bile fokusirane na urađeno u predizbornoj kampanji, iskustva i očekivanja od izbora u BiH.

- Naravno da je uvijek bitna pozicioniranost žena na listama i stvaranje preduvjeta za siguran prolaz. SDP BiH u Kantonu Sarajevo je imao ženu, nositeljicu liste i u potpunosti ispoštovanu kvotu za manje zastupljeni spol. U tijeku predizbornih aktivnosti kreirale smo i realizirale događaje kojima smo skretali pažnju javnosti na jednakost, ravnopravnost, isti pristup za sve. Mi moramo u društvu poticati i razvijati senzibilitet za rodne perspektive u svim segmentima. Pitanje rodne ravnopravnosti nije 'žensko pitanje', već predstavlja pitanje demokratije i temeljnih socijaldemokratskih vrijednosti i odgovornost za to imaju i muškarci i žene podjednako. 

Dodala je još:

- Ono što ostaje nakon svake kampanje i čega se uvijek sjećamo je dinamika, skupovi, umor, beskrajni razgovori, druženja, nova prijateljstva ali i lijepe geste, puna duša. Posjeta drugarica iz Splita je došla u pravo vrijeme.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14