SRP isto osudio izjave Tajanija: Ovaj potez nas ne iznenađuje

SRP isto osudio izjave Tajanija: Ovaj potez nas ne iznenađuje

Stvar može eskalirati do međunarodnog incidenta, poručuju

Socijalistička radnička partija osuđuje izjavu Antonia Tajanija predsjednika Europskog parlamenta, koju je izrekao povodom obilježavanja Dana sjećanja na komemoraciji žrtvama u Basovizzi, kao iredentističku, povijesno revizionističku, koja podsjeća na bolno razdoblje fašizma, poručili su iz SRP-a. Ono što SRP razlikuje od ostalih koji su osudili taj čin, dodaju, je činjenica da ih ovaj istup Tajanija ne iznenađuje. 

- Ne zbog toga što ga je izgovorio Tajani, već zato što su slični ispadi u Italiji institucionalizirani. U talijanskom parlamentu je 30. ožujka 2004. godine, pod pritiskom desničarskih i podrškom partija lijevog centra izglasan i time ustanovljen Dan sjećanja 10. veljače. Tim činom se u Italiji ustoličila nova praksa, kojom se pristup iseljavanju u Italiju većeg broja Talijana, ali i Slavena, s oslobođenih područja Istre, Dalmacije i otoka nakon II sv. rata i pripajanja tih dijelova Jugoslaviji, izdvaja od dotadašnje percepcije i daje mu drugu dimenziju. U prošlosti bi se na  talijanskoj strani problem aktualizirao, kada bi se pojavila politička potreba za njim. Određivanjem 10. veljače Danom sjećanja povod je institucionaliziran i on više nije prepušten političkoj potrebi trenutka, već se on permanentno nudi kao argument, čime si je institut vlasti zadao obavezu i ona vlast koja ne bude posegnula za njim riskira da bude doživljena kao nepatriotska - ističe Vladimir Kapuralin.

Podsjetio je da je i prošle godine talijanski predsjednik Sergio Mattarella, odaslao poruke u kojima je neizazvano, ne poticano, često i opstruirano iseljavanje iz tog razdoblja, okarakterizirao kao planirano etničko i nacionalno čišćenje. Napominje kako razdoblje od 1943. do 1945. na ovim prostorima Mattarella vidi kao nasilje nad nemoćnim Talijanima od strane 'titinovog komunizma'. 

- Da stvar može eskalirati do međunarodnog incidenta, govori primjer iz 2007. godine, kada je došlo do razmjene disonantnih stavova, između talijanskih i hrvatskih institucija vlasti. Ovaj puta se to očitalo u obliku verbalne 'izmjene vatre' između tadašnjeg talijanskog predsjednika Giorgia Napoletana i hrvatskog mu kolege Stipe Mesića. Napolitano je prigodom obilježavanja Dana sjećanja izrazio neke kvalifikacije nesumnjivo revizionističkog prizvuka, a bogme objektivno gledano i dobrano uvrijedio slavenske narode, misleći pri tome na Jugoslavenske imputirajući im krvoločnost, barem što se tiče vremena i prostora  na koji se kontekst odnosi. Na to je promptno Mesić reagirao i spočitao Napoletanu revizionizam, što je izazvalo buru u diplomatskim krugovima, sve do Europske komisije. Nakon kulminacije uslijedilo je užurbano nastojanje obiju strana, da se stvari zataškaju, što je i učinjeno, s time da se na svakoj strani uvjeravala javnost kako je druga strana popustila, kao i svaki put do sada. Isti obrazac koristi i Tajani, on se već danas na široko posipa s pepelom, izjave izvinjenja sustižu jedna drugu, 'on nije to rekao', 'on nije tako mislio', ali je postigao cilj. Postupio je prema scenariju kojeg je sam osmislio, uzburkao je situaciju, privukao pažnju i ubrao poene u krugovima do kojih mu je stalo. - zaključio je Kapuralin.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(41399, "");
Pregledaj komentare