Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SRP podupire štrajk medicinsko-laboratorijskih radnika

SRP podupire štrajk medicinsko-laboratorijskih radnika

'Kap preko čaše prelila je sramotna nova uredba o koeficijentima'

Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) daje punu podršku namjerama zdravstvenih radnika, konkretnije medicinsko-laboratorijskih, koji su, nezadovoljni vladinim koeficijentima radnika u zdravstvu, a pogotovo radioloških tehnologa, laboranata i medicinskih sestara te mogućim lošim ishodom pregovora, najavili putem svog Sindikata Vladi i resornom Ministarstvu zdravstva štrajk s potpunom obustavom rada osim za hitne slučajeve.
 
'Ignoriranje gotovo polugodišnjeg nastojanja medicinara da se sjedne za pregovarački stol, navodi ih da se prestankom rada obustave svi laboratorijski, dijagnostički i operativni postupci neophodni za kvalitetno liječenje pacijenata: neće se obavljati RTG, magnet, mamografije, denzitometrije, laboratorijske i radiološke pretrage, zračenje onkoloških bolesnika, operativni zahvati kao i sanitetski prijevoz pacijenata, a što bi moglo još više produljiti ionako duge liste čekanja.

Nezadovoljstvo medicinskih radnika je kulminiralo iz više razloga, kako navode: nedostatak radnika, manje plaće i veći opseg posla, a inzistirali su i na zakonu za radiološko-tehnološku djelatnost.

Kap preko čaše prelila je sramotna nova uredba o koeficijentima iz veljače kojom su pali u treći platni razred, jer se nije vodilo računa o posebnim uvjetima rada koji su jasno definirali odgovornost i težinu radnih mjesta, te su ispod njih samo pomoćno radno osoblje i nekvalificirana radna snaga. Stoga se za štrajk izjasnilo njih 90 %.

Pozivamo Vladu RH da hitno reagira na ovaj drastični slučaj koji je presedan jer, uz odljev kadrova i neadekvatno nagrađivanje, građani sa strepnjom promatraju daljnje urušavanje našeg javnog zdravstva', poručuju iz SRP-a.

Vaša reakcija na temu