Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Proizvodnja hrvatskh eurokovanica (foto: Božidar Bengez) Stižu eurokovanice, potražite posljednja izdanja zlatnika s apoenom kune
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Stižu eurokovanice, potražite posljednja izdanja zlatnika s apoenom kune

HNB će za potrebe predopskrbe banaka kovanim novcem eura pripremiti oko 3.700 tona eurokovanica

Hrvatskoj kovnici novca svečano je obilježen početak proizvodnje kovanica eura s hrvatskom nacionalnom stranom.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u društvu Damira Bolte, predsjednika Uprave Hrvatske kovnice novca, obišli su pogone u kojima se izrađuju eurokovanice i upoznali se s proizvodnim procesom kovanja.

Posjet premijera i guvernera Hrvatskoj kovnici novca
(F
oto: Božidar Bengez)

Nakon što je Vijeće Europske unije donijelo formalnu odluku o ulasku Hrvatske u europodručje 1. siječnja 2023., proizvodnja hrvatskih eurokovanica početak je ključne aktivnosti za realizaciju uvođenja eura i zamjene gotovog novca.

Hrvatska narodna banka za potrebe predopskrbe banaka kovanim novcem eura pripremit će oko 3.700 tona eurokovanica (težina približno jednaka težini 88 novih zagrebačkih tramvaja), a kovnica novca će, u iznimno kratkom razdoblju od nepunih šest mjeseci, morati izraditi veći dio te količine eurokovanica.

Hrvatske kovanice od jednog eura (foto: Božidar Bengez)

Proizvodnja hrvatskh eurokovanica (foto: Božidar Bengez)

Hrvatska kovnica novca d.o.o. osnovana 1993. godine u jeku Domovinskog rata kao Hrvatski novčarski zavod d.o.o., bila je jedan od važnih stupova nacionalnog identiteta u novoj samostalnoj Hrvatskoj. 

Proizvodnja prigodnih kovanica u prošlosti je činila manji udio u poslovanju kovnice, dok su danas, osim na domaćem tržištu, investicijski zlatnici i srebrnjaci Hrvatske kovnice novca prisutni na mnogim stranim tržištima. Prihvaćajući i spajajući prijašnja i novija znanja i vještine s novim tehnologijama te rastućim zahtjevima tržišta, Hrvatska kovnica novca razvija nove proizvode, katkad jednostavne i očekivane, katkad inovativne. U posljednjih par godina izdano je nekoliko iznimno atraktivnih kovanica.

Pet zlatnih kuna

Serija limitiranih izdanja zlatnika 'Zlatna kuna' s motivima optjecajnog kovanog novca obuhvaća zlatnike od jednedvije i pet zlatnih kuna. Kovanice od jedne i dvije zlatne kune su rasprodane, a dostupna je manja količina limitiranog zlatnika pet zlatnih kuna  koji se može kupiti putem web trgovine Hrvatske kovnice novca ili kod prodajnih partnera.

Kovanice s motivom Dalmatinskog psa  izdane su u zlatnoj i srebrnoj varijanti a prvi puta u povijesti kovnica je otkovala i kovanice u boji. Zlatnik Dalmatinski pas  od jedne unce limitiran je na svega 999 komada. 

Serija kovanica Dalmatinski pas (foto: Branimir Kralj)

S obzirom da će uskoro službena hrvatska valuta postati euro, ovi su investicijski zlatnici jedno od posljednjih izdanja s apoenima hrvatske kune. Od iduće godine Hrvatsku kovnicu novca čekaju novi izazovi i nove mogućnosti predstavljanja Hrvatske svijetu putem prigodnih kovanica s apoenom eura koje će putovati do ruku kolekcionara diljem svijeta.

Vaša reakcija na temu